18 de nov. 2011

EL NEGOCI DE LA MÚSICA A INTERNETAl llarg d'aquesta mateixa setmana han tingut lloc una sèrie de notícies relacionades totes amb el mateix: la reformulació del negoci i dels serveis de música a través de la xarxa. Spotify, Google Music o iTunes Match són els noms i protagonistes de tots aquests esdeveniments, uns de manera més positiva que d'altres. Si vols que t'expliquem una mica què ha passat, et convidem a llegir-ho després de l'hipersalt.

Fa uns mesos vam parlar sobre l'enèsim projecte del gegant Google, que era entrar al negoci de la música. Per això va començar amb les seves proves amb el nou servei, sota el nom de Google Music, que aquesta setmana per fi s'ha convertit en una realitat. Això sí, per començar només als Estats Units i amb 3 de les 4 grans discogràfiques: Sony, Universal i EMI, és a dir, sense Warner Music. El sistema permet "pujar" fins a 20 mil cançons al núvol (és a dir, al seu servei de la xarxa) i poder disposar d'aquesta música des del teu dispositiu mòbil (telèfon, tablet, etc) amb Android (requisit ara mateix imprescindible però que segurament deixarà de ser-ho en el futur).


No, aquest no és el concepte de música al núvol


Apart de les seves principals característiques, i com no podia ser menys, la possibilitat de comprar temes o àlbums sencers, els usuaris que paguin pel servei podran compartir la seva biblioteca mitjançant enllaços públics al seu perfil de la xarxa social Google+. O també comptarà amb l'"Artist Hub", un lloc a l'estil Bandcamp o similars on els artistes independents podran vendre la seva música i on podran gaudir d'una gran part dels beneficis obtinguts (es rumoreja que serà un 70% aproximadament), un gran pas pels músics que no es vulguin o no es puguin vendre a les grans discogràfiques.

I com no podia ser d'una altra manera, Apple s'ha afanyat en treure la seva versió de música al núvol: iTunes Match. El sistema serà molt semblant a Google Music. En aquest cas escanejarà la teva biblioteca (emmagatzemada amb el programa iTunes) i buscarà les coincidències del catàleg que ofereix Apple amb més de 20 milions de cançons. Si la troba, ja la tindràs allà on vulguis sincronitzar-te amb el servei. Si no està (cosa poc probable segons Apple) la podràs pujar i també podràs disposar d'ella però d'una manera una mica més limitada.


La imatge que tenen les discogràfiques de la música


Però no tots aquests serveis reben bones notícies. De fet, la més veterana ja en el sector, Spotify, ha començat a patir els primers problemes greus des que van superar la seva crisi amb les grans discogràfiques: Aquesta vegada és una de les companyies més importants de música electrònica, STHoldings, la que ha trencat relacions amb el servei de música en streaming més important fins al moment. Les causes són degudes al canibalisme que està patint la distribució mitjançant Spotify contra la venda "tradicional" mitjançant de la xarxa. Llavors ens preguntem: Serà realment una via rentable per comercialitzar la música? En quin canal surt guanyant més l'artista? Serà un èxit o un fracàs l'aparició de Google Music i iTunes Match? Ho veurem en poc temps...