18 d’ag. 2011

TOP 5 LLIBRES ESTIUENCS


Sí, ja falta poc perquè acabi l'estiu. Hi ha res millor que acabar d'aprofitar-lo amb un bon llibre? Per això us oferim un altre Top 5 literari, aquest cop de temàtica variada, no tan sols musical. Esperem que us agradi i que us animeu a llegir alguna de les nostres recomanacions abans que acabi el bon temps o potser ja a l'inici de la tardor que tímidament s'acosta..


1.X
Percival Everett
Blackie Books, 2011

De Blackie Books us en podríem recomanar moltes coses, però com que l'espai és reduït ens limitarem a 'X' de Percival Everett, el llibre que nosaltres mateixos vam sortejar per Sant Jordi. 'X' és la particular traducció al castellà d''Erasure', el nom original d'aquest volum publicat per Everett l'any 2001 i que narra la vida d'un escriptor negre benestant que enlloc de dedicar-se a escriure el que està de moda, històries en slang ambientades al gueto, es dedica a fer reescriptures postmodernes de clàssics grecs. Com us podeu imaginar no té gaire èxit ni tampoc gaire beneficis, per això cansat de l'èxit de les novel·les black decideix fer-ne una parodiant tot el gènere. 'X' és una novel·la que ironitza sobretot sobre la indústria cultural però també sobre la vida i la sovint impossibilitat de traduir-la correctament en paraules.

2.Comer animales
Jonathan Safran Foer
Seix Barral, 2011

Amb només tres llibres podem dir que Jonathan Safran Foer és un escriptor consolidat. L'autor del best-seller portat al cinema 'Todo está iluminado' ha publicat enguany 'Comer animales', un assaig sobre la alimentació industrial motivat principalment pel naixement del seu primer fill. Quan la seva dona es va quedar embarassada, Foer es va plantejar molt seriosament el fet d'alimentar a una altra persona i el resultat fou un llibre on s'investiga a fons quin és l'origen i com es produeix la carn que diàriament mengem i on també es qüestionen costums i tradicions alimentàries. En cap cas Foer ha volgut fer un manifest vegetarià i potser tampoc el seu principal objectiu era remoure consciències, simplement mostrar la realitat tal com és, un fet que actualment, és més aviat l'excepció que la norma.

3.Els subterranis
Jack Kerouac
Anagrama, 2006

En aquest rànquing no podia faltar un llibre pertanyent a la influent generació beat. Jack Kerouac n’és el seu màxim exponent i aquesta novel·la autobiogràfica és potser la millor crònica del moviment, sense desmerèixer a A la carretera com a manifest. El fet d’estar escrita en la característica prosa espontània o improvisada dificulta una endinsar-s’hi, però un cop dins no et deixa sortir del seu imaginari de jazz, drogues, bebop, hipsters, alcohol, visites a amics escriptors, nits en blanc i més drogues. Els subterranis atrapen de tal manera que al lector que aquest voldria deixar-ho tot i endinsar-se en una espiral d’estimulants i música be bop com si l’endemà no existís. Ho heu de llegir per comprovar-ho, tot el que es pugui dir de Kerouac és massa poc.

4.Inhòspits. Recull de llocs abandonats amb històries increïbles
Joan Valls
Angle Editorial, 2011

Visitar i fotografiar llocs abandonats és una afició que cada cop va guanyant més adeptes. A Internet són nombroses les referències que podeu trobar fent una simple cerca a Google, des de manuals de conducta i indicacions a gran quantitat de blocs amb fotografies realitzades amb més o menys traça. Tot i això, encara no existia cap volum en català sobre el tema i potser per això el fotògraf Joan Valls va decidir fer un inventari molt acurat de llocs oblidats pel pas del temps. Aquest llibre no sortirà a la venda fins el proper 15 de setembre, però a jutjar per l’entrevista que van fer a l’autor a Rac1, promet.

5.Moderna de poble
Raquel Córcoles / Marta Rabadán
Glénat, 2011

Quina és la prova definitiva per saber si un és de poble? Generalitzant molt podríem considerar que és de poble tot aquell que en la seva localitat natal no disposi d’una sucursal d’uns coneguts grans magatzems madrilenys. Bromes a part o no, ja que precisament és des de l’humor que Raquel Córcoles i Marta Rabadán (totes dues de poble) ens acosten a ‘Sóc de poble’ les seves reflexions sobre la vida en un gran ciutat quan vens d’un indret petit. Aquest còmic elaborat a 4 mans i guanyador de la beca del Carnet Jove, farà riure als més urbanita i al més provincià ja que tots dos bàndols s’hi poden sentir identificats. Al finalitzar el llibre hi trobareu un test que us ajudarà a comprovar la vostra procedència, ja ens explicareu quin ha estat el resultat.