2 d’ag. 2011

TOP-5 LECTURES MUSICALS DE L'ESTIU


Amics de la música i de la lectura, us hem preparat un TOP-5 que us agradarà. Hem concentrat en un rànquing d’aquells que tant us agraden cinc títols recents sobre música que són d’obligada lectura per tot aquell que es consideri melòman. Sense més dilacions, amb tots vostès, TOP-5 estiuenc de llibres musicals.


1.Belle & Sebastian. Una historia de rock moderna
Paul Whitelaw
Metropolitan Ediciones, 2009

Publicat al nostre Estat el passat mes de novembre és el primer llibre sobre la mítica banda de Glasgow liderada per Stuart Murdoch. A través de fotografies i entrevistes exclusives, l’autor explica amb tot luxe de detalls la trajectòria del grup escocès des de la seva fundació l’any 1996 fins l’any 2004, per tant, tot just després de l'edició de Dear Catastrophe Waitress. Un llibre imprescindible per conèixer de primera mà la primera etapa de Belle & Sebastian, des de la formació de la banda i la creació d'una de les obres claus del pop contemporani com és Tigermilk, passant per l''amataurisme' radical de la banda, els concerts caòtics dels seus inicis i acabant amb les sortides dramàtiques d'Isobel Campbell i, sobretot, d'Struart David. Molts opinem que després de la marxa d'aquest segon els de Glasgow mai han estat els mateixos. Segueixen, fent bones cançons. Però no és el mateix i mai ho serà. Alegries, èxits i misèries explicades de primera mà i amb una profunditat inusual que ajudaran als fans i als no tant fans a entendre una mica millor l’evolució d’una de les bandes clau del pop de la dècada passada. Pels més morbosos, podreu llegir l'intercanvi de missatges que deixen anar Murdoch i Campbell a les entrevistes i descobrir el que es deien entre línies a algunes cançons. Per cert, l'Stuart va publicar a finals de l'any passat el seu primer llibre: ‘The Celestial Cafe’, una recopilació de textos del seu diari personal entre 2002 i 2006. No està editat ni en català ni en castellà.

2.Mil violines y otras crónicas sobre pop y humanos
Kiko Amat
Mondadori, 2011

Música pop. Amb aquestes dues paraules podríem resumir el darrer llibre i primer assaig de Kiko Amat. Amb certs paral·lelismes amb 31 songs de Nick Horby, el llibre reflexiona sobre la música pop en general, sobre com aquesta influeix en la gent, sobre com es la gent que l’escolta. Kiko Amat no sembla ser una persona introvertida que es guardi les experiències vitals per si mateix. En ell flueix una necessitat imperiosa d'explicar, d'opinar i d'intentar fer-nos entendre la importància de la música pop a la seva vida. No hi ha dubte que a Mil Violines aconsegueix divertir-nos, aprendre i emocionar-nos a parts iguals. Sí, un assaig que emociona. Perquè tots i cada un de nosaltres hem escoltat els mil violins al nostre cap. Són aquelles cançons que ens han acompanyat, aquelles històries amb banda sonora. I la banda sonora d'en Kiko és de luxe: Dels Fleshtones, als Smiths. Dels Astrud als Chords. Del revival mod a quan la seva mare li controlava el vestuari. Del seu viatge a Londres a aquell estiu a La Ballena Alegre escoltant als REM i rabiant a crits pel seu èxit de masses. Un entranyable assaig pop.

3.Una semana en el motor de un autobús. La historia del disco que casi acaba con Los Planetas
Nando Cruz
Lengua de Trapo, 2011

Los Planetas són probablement la banda indie espanyola referència dels anys 90, sense ells potser no existiria una part de la música que escoltem actualment. Aquest llibre explica com es va fer el disc que els va consagrar i que és la gran referència de la seva discografia Una setmana en el motor de un autobús i que alhora gairebé els destrueix com a grup. Ens trobem davant d'un llibre d'una gran cruesa. No només perquè Cruz explica una història tan dura com és la relació d'una banda (en aquest cas personalitzada sobretot en J) amb un dels seus components totalment addicte a l'heroïna. Sinó perquè el periodista ens ho explica amb tota mena de detalls, sense ser morbós però sí fent-nos interioritzar la gravetat de l'assumpte. Un disc clau com aquest mereixia una història com aquesta, on l'amistat (de J. i Florent) salva no només un treball històric, també una vida. Que hagués estat de Los Planetas sense que J s'hagués obsessionat com ho va fer amb aquest segon disc? No ho sabrem mai però encara talla més la respiració pensar que hagués estat de la vida d'un Florent que navegava per una línia perillosíssima. Una època important no només per la qualitat d'un disc en particular, sinó perquè comença a consagrar un equip (el format per J, Florent, Banin i Èric) que a falta permanent de baixista ha estat part de la nostra joventut.

4.Diarios de bicicleta
David Byrne
Reservoir Books, 2010

David Byrne és sense dubte una de les ments més creatives de la música dels Estats Units. Músic destacat, cineasta, fotògraf i escriptor ocasional, el polifacètic fundador de la banda de rock Talking Heads es va aficionar a la bicicleta fa aproximadament uns vint anys, des d’aleshores és un objecte indispensable en la seva vida i en els seus viatges arreu del món. Diarios de bicicleta recull les experiències sobre rodes de Byrne, així com el seu interès per la cultura, la sociologia, la història i la geografia dels llocs que visita. Obsessionat pels suburbis i pels racons menys turístics de la ciutat, en fa una radiografia minuciosa que ens ajuda a imaginar com viuen dels seus habitants, i és que aquest llibre és sobretot una mirada lúcida sobre vida i els problemes que afecten a grans urbs com Buenos Aires, Istanbul, Manila, Berlín o Los Ángeles entre moltes altres.

5.Morrisey & Marr: la alianza rota: La historia definitiva de The Smiths
Johnny Rogan
T&B Editores, 2010

Una altra biografia sobre un altre dels grups més influents de la música pop contemporània. Publicada l'any 1992 a Anglaterra, finalment l'any passat va sortir a la venda al nostre Estat traduïda al castellà. El seu autor Johnny Rogan va aconseguir a través de més de 100 entrevistes exclusives analitzar en profunditat al duo Morrisey & Marr. I és que si quelcom és aquest llibre és profund, Rogan indaga exhaustivament en la infància de Morrisey, aquell noi marginat de l'escola fascinat pels New York Dolls i que era el raret de la classe. La creació dels Smiths i la relació de Morrisey i Marr amb els dos altres membres de la banda, que són tractats com a carnassa mercenària o l'amor transformat en odi dels dirigents de Rought Trade cap a una banda que els va salvar el segell. No ens enganyem, de tots els llibres que hem comentat és el més apte per a autèntics fans. Per cert, en un dels rampells habituals de Morrisey aquest va desitjar la mort a l'autor.