28 de jul. 2011

VÍDEOS MUSICALS A LA XARXA


Amb la democratització dels mitjans darrerament hi ha moltes i molt bones propostes de vídeos musicals fetes a casa nostra. Des del boom de la Blogotheque amb els "Take away shows" d'en Vincent Moon fins ara ha plogut molt, aquí obviament també. Fem un petit repàs, doncs, al que actualment podem trobar a la xarxa.

La nota de tall està en que siguin plataformes única i exclusivament de vídeo (o que la primordialitat estigui aquí) i que visquin i convisquin a casa nostra, i per tant, que toquin música més o menys afi al Gent Normal, i sobretot que els seus vídeos es puguin veure online!

Parlem amb els responsables d'Ornitorrinco, Waaau, The Furious Sessions i Look behind you que ens faran 5 cèntims de que és això que pretenen fer, a part, expliquem de que va cada una de les plataformes.

Vísca el vídeo!Waaaau (Web, Facebook)
Waaau.tv és una televisió cultural 2.0 que encara que no sigui de manera voluntària és basa en la música. Quasi quasi podríem dir que fan de tot, pengen videoclips, graven directes, fan entrevistes, i un llarg etc. Preguntem a en Pepo i ell respon:
Per parlar d'influències hauríem de dividir el projecte en dues parts.
Per una banda la realització i edició dels continguts i aquí es inevitable citar projectes que porten molts més anys i tenen molta més projecció com La Blogoteque. Però així com ells tenen una forma més conceptual d'entendre el seu projecte, més arty i més cinematogràfica, amb una herència que a mi em recorda molt al Dogma95, nosaltres no ens hem posat mai límits conceptuals. De forma que cada vídeo por tenir un look i un estil diferent de la resta. Tenim vídeos en pla seqüència, multicàmera, concerts acústics, gravació de concerts a festivals, directes a estudi de gravació, grups tocant versions, entrevistes, reportatges i també publiquem videoclips d'actualitat.

La segona part del projecte es el format de WebTV que vem decidir donar-li a WAAAU.TV, va tenir una inversió en programació i disseny al darrera però crec que ha servit per diferenciar-nos de la resta de projectes similars i ha ajudat a una navegació més intuïtiva i còmode per l'usuari.

Tenen dos objectius clars, posicionar-nos com a mitjà online centrat en la actualitat de la música indie nacional a partir de peces audiovisuals, i com a productora audiovisual que treballa per agencies, marques, festivals, institucions per la creació de contingut videogràfic pel mitjà online. També afirmen que no és rentable, que han de viure de produccions externes però que ho pot ser, Ho pot ser si hi ha una estratègia comercial offline, monetitzar la web a traves de les campanyes publicitàries si ets un mitjà amb audiència tant limitada és impossible.

Ornitorrinco (Web, Facebook)
Això d'Ornitorrinco és una idea fàcil, simple, domèstica, vaja, el que se'n diu una bona idea. Tracta en ajuntar dos grups o solistes i fer que toquin plegats. Que toquin mitja cançó d'un i mitja de l'altre, que s'ajuntin i en treguin una cosa ven extranya, com un animal mig ànec mig, nútria, mig castor. L'Adrià ens ho explica millor:
Per fer el projecte d'Ornitorrincos, vem partir de 2 referències bàsiques.
La Blogotheque, perque va suposar l'inici de tot el moviment dels take away i la genialitat dels videos realitzats per Vincent Moon. Per altra banda ens agrada molt el projecte de Black Cab Sessions. Un projecte britànic on agafen als grups i el posen dins d'un taxi a tocar. A nivell català, de fa temps que seguim "petits concerts privats" i els actuals "concerts privats" de la XLTV.
Com ens agradaven molt aquests tipus de webs, voliem oferir un producte similar però amb un element afegit. Els conceptes musicals que ens agradaven eren dos: Els Bootlegs (barreges de cançons) i les actuacións sorpreses en directe. I Ornitorrincos te una mica dels dos, una actuació en directe de dos meitats de dos grups fusionant dues de les seves cançons.
L'objectiu d'Ornitorrinco es crear una plataforma on el públic pugui veure els grups fent una actuació diferent al que els tenen acostumats i també donar a conèixer MissAlabama com a agència creativa dins del mon musical.


Look behind you (Web, Facebook)
Plataforma pro difusió de grups basada en el directe. Tenen un peu al cilce d'A Viva Veu i l'altre s'escampa per on pot.
Tenen dues influències especialment: From The Basement, que és una web que realitzen directes de factura própia amb grups molt bons, l'últim ha sigut un de Radiohead. I sense dubte l'altre es la Blogotheque, uns d'els pioners en aquest estil de webs. I si m'he de quedar amb algún realitzador em quedo amb el Vincent Moon, creador de la Blogotheque, que ha fet coses tan maques con "An Island" amb Efterklang.
Portem una mica més de dos anys encarregant-nos del vídeos del cicle de concerts "A Viva Veu" i tot l'equip venim d' estudiar diferents branques d'audiovisuals. Després d'un any al cicle, vam veure que ens agradava molt treballar vídeo relacionat amb el mon musical i que no teníem prou només fent el cicle, així que vam voler donar una passa endavant i crear els nostres propis continguts.
Tot just acabem de començar amb la web, es pot dir que encara estem en fase beta. Així que de moment no tenim ni publicitat. De moment tirem de la nostra productora "3 HEADED MONKEY" que ens dediquem a fet tot tipus de material audiovisual també fora de la música.The Furious Sessions (Web, facebook)
De la unió involuntària d'un estudi de gravació amb la productora RiD en surt aquest projecte anomenat The Furious Sessions que no és més que músics tocant allà on no s'acostuma a veure: un estudi.

Després de disculpar-se per escriure en castellà perquè el catalán del equipo está de vacaciones ens expliquen com va sortir tot plegat:
Salió de charlas entre Alberto Perez del estudio Sol de Sants y la productora de vídeo RID produccions. Compartimos la pasión por la buena música y se nos ocurrió que juntando nuestro esfuerzos podíamos hacer algo interesante.
Nos gustan mucho otras propuestas parecidas pero con fines completamente distintos como los de nuestros compañeros de Ornitorrincos o 1take.tv (saludo para ellos) con los que incluso hemos colaborado en alguna que otra ocasión.
Quizás del extranjero uno de los proyectos que vemos similares e inspiradores es From The Basement (USA).


Quan se'ls pregunta si es pot viure d'aquest projecte salten de seguida dient rotundamente NO a menos que llegue a un gran nivel de popularidad y alguna empresa importante o medio masivo quiera patrocinarnos, pero incluso así lo vemos crudo.1 comentari:

monique ha dit...

Compte amb les faltes d'ortografia!

Vem, ven...