28 de juny 2011

FESTIVAL SURPAS: FUNERAL PARTY!


Toca dol, el festival SURPAS després de tres edicions ha de tancar portes, morir. Varis factors han portat el festival al precipici però tots recauen allà mateix, les polítiques governamentals sobre la cultura. El festival que ens ha donat moments meravellosos a la transfronterera i enigmàtica població de Portbou com podeu veure a la videocrònica de l'any passat, està obligat a tornar 6000€ d'una subvenció del CoNCA ja gastada i el canvi d'ajuntament de Portbou en són els principals motius.

Com a ésser no viu que és el SURPAS ha preparat el seu propi funeral. S'immolarà a l'Espai Jove La Fontana aquest dijous davant la presència d'AtletA, Manos de Topo, Don Simon y Telefunken, Marc Egea, i la banda finlandesa Rinneradio, a més, d'alguna altra sorpresa.
L'entrada de 8€ es sumarà a les donacions que ja podeu fer al seu web.El Festival SURPAS és (era) un festival organitzat en tres dies intensius en la frontera que s'assentava sobre la base d'una cultura lliure i popular que vetllés per la hibridació de formats, l'eliminació de la distància que separa els artistes del públic i els artistes de les diferents disciplines entre ells, i la fractura de fronteres entre les diferents cultures, generacions, estrats socials i models de creació culturals.

El concert, apart del caràcter funerari, té un caire festiu i solidari, ja que té una entrada de 8€ que es comprarà allà mateix i que servirà:

- Per enterrar dignament el festival, ja que el CoNCA els ha revocat la subvenció del 2010 i han de retornar-li els 6.000 euros que els van concedir i que ara, injustament, els reclamen i que no tenen perquè ho van invertir en el festival. Podeu trobar tota la informació del cas a l'enllaç de baix; a més a més les noves polítiques culturals de la generalitat, així com la nova alcaldia de Portbou fan que el festival no pugui seguir (un cas semblant a moltes d'altres activitats independents): http://festivalsurpas.org/funeral/obituario/

- Amb l'entrada el vostre nom apareixerà a la web com a col·laboradors del projecte. També podeu col·laborar amb l'aportació que creieu convenient (tot suma) a través del web (on també hi constareu), ja sigui ingressant al número de compte que tancaran quan hagin recuperat els diners (us aniran informant a través de la web sobre els comptes), ja sigui a través de la targeta de crèdit amb el sistema de Pay Pal (no oblideu posar el vostre nom!): http://festivalsurpas.org/funeral/donaciones/

- Entre tots podem demostrar que el crowdfounding s'està convertint en una eina d'organització i creació cultural més útil que el sistema de subvencions actual.

- Aquesta edició vol ser un node més del debat públic actual que hi ha al voltant de la regulació i execució de les institucions i polítiques culturals que determinaran el futur dels seus creadors i agents culturals, així com dels ciutadans, ja que la cultura és un instrument d'educació, cohesió i creixement socials imprescindible.

- Pretenen fer un final de festa, una "hora dels adéus i de les gràcies" festiva amb tots aquells que els han acompanyat durant tot aquest temps i també els que encara no heu pogut estar mai al SURPAS. This is the last, but not the less!
*en cursiva: extret del comunicat oficial.