3 de maig 2011

NOVES TÈCNIQUES DE MECENATGE


Ja estem cansats de sentir que si la indústria cultural (musical i cinematogràfica bàsicament) se'n van a n'orris mentre altres parlen de les possibilitats d'internet etc. Sovint, però, cal un exemple per veure con això és real, com està canviant el sistema de recaptació econòmica o com ho s'espavilen les petites produccións.
Dos exemples, la edició d'un vinil del grup barceloní Tu Madre i la recerca de mecenes per a la producció d'un teaser per fer el curtmetratge Temporal

El cas de Tu Madre era el següent: tenen les cançons gravades, les treu Producciones Doradas digitalment i es poden descarregar lliurement des de la web, però volen editar-ho en format físic, específicament en vinil. Això suposa que es disparin els costos (que ja són molts pel simple fet d'entrar a estudi i sortir-ne amb una mescla), així que fan una crida. Baixe-vos Valentina (el disc), i si us agrada compreu-lo anticipadament:
Si aconseguim que una quarta part dels nostres fills, cosins, sogres, amants i enemics reservin una copia a 12€ (+ costos d'enviament a contrareembols) per adelantat abans de l'11 d'abril, el disc veurà la llum, i estarà en les vostres mans al mes de maig.

Una grandiosa forma per no perdre tots els diners de les vacances dels següents 5 anys e intentar fer denotar al públic del grup (i en general) que, ara mateix, la producció cultural del nostre entorn depen només de nosaltres. Res de márqueting, res de radio fòrmules, bàixa-te'l, escolta'l, pensa-ho, i si hi estàs d'acord, si t'agrada, compra'l anticipadament, perque d'altra manera potser no n'hi haurà mai. Elles (per que sí, Tu Madre és un grup de noies) ja posen la resta.


Un altre col·lectiu de Barcelona també, té projecte audiovisual Temporal on, en canvi, busca la eina de crowdfunding per financiar el primer esgraó del seu projecte. En Natxo Medina un dels responsables, ens n'explica el perquè:
Fer cinema és car, molt. I aconseguir diners dificil. Portavem temps amb el nostre projecte al cap, i va arribar aquest moment de dir "i ara qué? Amb qui parlem? A qui hem de ensabonar?". Llavors, vam pensar en que el millor per que algú s'arrisqués a confiar en una colla de gentussa com nosaltres, era fer una petita mostra del que erem capaços. Fariem un teaser fictici del nostre curt per vendre-ho després. Pero teniem el mateix problema, ser pobres de solemnitat. Llavors va sorgir la idea de fer servir el crowdfunding. Tot aixó del crowdfunding sembla molt novedós pero en realitat parteix d'una base molt senzilla, el mecenatge de tota la vida, només que estés a tota la xarxa. Jo coneixia una web yankee anomenada Kickstarter, que allà es molt famosa. El seu funcionament es senzill. Tú penjes el teu projecte allà, tries quants diners necessites per portar-ho endavant, i convides a la gent a que t'ajudin en aquesta missió. Em va semblar una idea collonuda, i perfecta per gente modesta com nosaltres, i un temps després vaig descobrir que aqui havien nascut un parell d'iniciatives mes, Verkami.com, que es la que nosaltres vam triar finalment.

El crowdfunding, que ve a voler dir més o menys, financiación de masa, o més aviat, que es el públic qui financia, es basa en la capacitat de generar xarxas d'interacció entre el creador i el seu voltant, i permet que tothom surti content de la experiencia, el primer perque pot realitzar la seva obra, els segons perque a canvi reben una serie de compensacions materials o no (que qui enxega el projecte pot triar) i sobre tot la ilusió de sentir-se una mica part del projecte. Potser sona una mica hippie, pero en veritat, en aquest temps, que a la tele només es parla de la crisi, del atur i de governs corruptes, no está gens malament que una plataforma online posi al abast de la gent l'oportunitat de compartir experiencies, i de establir una serie de relacions entre creador, obra i públic, molt diferents a las que estem acostumats dins del mercat cultural convencional.


El projecte Temporal ha aconseguit recaudar els 1200€ necessaris per a fer el Teaser, vaja, que sense tenir absolutament res per mostrar han aconseguit involucrar a la gent al marge de subvencións nominals tot i que encara es pot seguir aportant i per tant formant part del projecte fins el 19 de maig.
Tot un èxit i un exemple que com a mínim jo m'apunto molt bé.
Podeu veure l¡evolució del projecte al seu tumblr.