6 de maig 2011

APPLE I EL CONTROL SOBRE ELS SEUS USUARISLa novel·la de George Orwell 1984 o l'èxit de reality shows com Gran Hermano semblen haver inspirat a Apple a voler assumir un rol com a vigilants del món. Per què diem això? Doncs perquè fa unes setmanes es va descobrir que l'empresa americana guardava les nostres dades de localització mitjançant els seus iPhones i iPads. I tot i que just ahir ho van corregir... que hagués passat si no s'hagués descobert? Si en vols saber més de tot això, et convidem a fer de gran germà i donar un cop d'ull després de l'hipersalt.

De tots és coneguda la màxima comercial que diu que els monopolis no són bons. I sort tenim de que l'iPhone no monopolitzi totalment el mercat, encara que és un dels telèfons més venuts a tot el món. És per això que quan hi ha una notícia relacionada amb aquest gadget, pot afectar a milions d'usuaris per tot el planeta.

Aquesta vegada, la companyia liderada per l'Steve Jobs, torna a estar rodejada de polèmica. Tot va començar perquè cap a l'abril, uns investigadors van descobrir que els aparells com l'iPhone o l'iPad eren capaços d'emmagatzemar dades de localització encara que aquesta funció estigués desactivada.


El telèfon dels teus somnis?


Aquest problema afectava a la seguretat de l'usuari perquè quedaven guardades aquestes dades tant al propi dispositiu com als ordinadors des d'on es sincronitzava sense cap tipus de protecció ni xifrat. Això vol dir que si et robaven, es podia comprovar fàcilment on havies estat durant els últims mesos i quan. I podien ser recollides per l'empresa de la poma mastegada, encara que assegura que mai ha fet cap ús d'aquests milions de dades. Això sí, no li van dir a ningú que això passava.

Com no podia ser d'una altra manera i per evitar més polèmiques i controvèrsies amb aquest tema, Apple ha actualitzat el seu sistema operatiu perquè l'usuari pugui prendre un control total d'aquestes dades i pugui desactivar aquesta opció de recol·lecció d'informació. I el seu cap, Steve Jobs, va intervindre per assegurar als usuaris de que la seva companyia només agafava les dades d'antenes i xarxes wifi properes a l'aparell i que feia servir aquestes dades per agilitzar les seves aplicacions de GPS.


No us comença a fer una mica de por tot això?


Després de tot aquest enrenou, es va descobrir també que Microsoft i Google feien accions semblants sobre els seus dispositius, i això ha alimentat més encara tota aquesta polèmica i reobre molts debats com el de la privacitat dels usuaris. I encara tenim sort de que es va descobrir això més d'un any després de que es posés en marxa. I això fa pensar molt... i malament.