15 d’abr. 2011

SPOTIFY DEIXARÀ DE SER GRATIS
No és cap broma. L'empresa Spotify va anunciar ahir mateix al seu bloc que deixarà d'oferir el seu servei totalment gratuït per aquells usuaris que encara el tenien i que reduirà la seva altra modalitat de 20 a 10 hores al mes, o sigui, una misèria. D'aquesta manera intenten captar més usuaris de pagament amb l'opció premium i unlimited. Si vols saber els motius nosaltres t'ho expliquem després de l'hipersalt.

Spotify, un dels principals sistemes de reproducció d'àudio ara mateix a Europa, ha estat un fenomen que s'ha extés durant els seus 5 anys d'existència com si fos un virus, però un virus benigne. Ens ha portat a tots gairebé tota la música que sempre hem somniat tenir i sense necessitat d'haver-la d'emmagatzemar al nostre disc dur.

Els primers usuaris que ens vam apuntar per invitació i de forma totalment gratuïta, hem gaudit durant molt de temps de música il·limitada amb la única restricció d'haver de sentir anuncis cada 4-6 cançons aproximadament, un preu molt econòmic per tota la oferta que tenia al seu catàleg l'empresa sueca.

Però tot just ahir van anunciar al seu bloc que canviaran la seva política d'usuaris que no fan servir la seva opció de pagament a partir del primer de maig. Això voldrà dir que els usuaris antics (opció free) només podran escoltar la mateixa cançó cinc vegades i tindran 10 hores de reproducció al mes. Els usuaris més nous (opció open) però amb subscripció d'abans del 2 de novembre els passarà el mateix. En canvi als posteriors a aquesta data, tindran 6 mesos de carència perquè se'ls hi apliqui aquesta nova normativa.


On deu estar l'SGAE en aquesta distribució?


I molta gent es pregunta el per què, sobretot ara que comencen a signar contractes importants amb les discogràfiques que fins ara els hi havien girat l'esquena, com Universal (després de signar amb EMI i Sony). I la resposta està clara: treure'n diners. Perquè dels 10 milions d'usuaris (només en pocs països d'Europa), només un 10% són de pagament i ara que volen entrar definitivament als Estats Units necessiten calers per poder fer-ho amb garanties.

Tot just ara, el moment en que s'està reformulant el model de negoci de la distribució de la música, el fenomen Spotify canvia les seves polítiques i, quan es converteix per molts en una aplicació gairebé imprescindible i consolidada, és quan es torna de pagament. I si pensem de manera objectiva veurem que no són gaires diners el que es paga per la quota comparat amb el que et pots arribar a gastar en altres coses, però està clar que passar de ser gratuït a haver de pagar, no agrada a ningú. Per això, l'empresa oferirà 1 mes de prova del seu servei de pagament, però fins el mes de maig no sabrem com. Les alternatives són poques (Grooveshark o l'incipient Google Music), així que potser haurem de començar a pensar en escurar-nos la butxaca...


1 comentari:

carlus... ha dit...

no se si m'acaben de convencer pero aqui deixo algunes alternatives:

http://www.genbeta.com/multimedia/cuatro-alternativas-a-considerar-si-no-nos-gustan-las-nuevas-limitaciones-de-spotify