29 de març 2011

PRESENTEM ZEMOS98


Recordareu que aquest estiu parlàvem d'un petit festival de cultura lliure anomenat SURPAS, que enguany, i degut a la crisis, potser ni es fa. En canvi, i des de fa 13 anys, a Sevilla es fa un dels millors festivals multidisciplinaris de cultura lliure, el ZEMOS98, que comença la setmana vinent, exactament el dimarts dia 5. Durant 4 dies el certamen ens presentarà un dels esdeveniments més interessants que podem veure arreu de l'Estat i per nosaltres és un gran plaer serun dels seus mitjans col·laboradors (ei, allà allà amb el Canal + eh!). I per què ho fem? Doncs perquè és un d'aquells festivals pels que val la pena apostar.Aquest any i tirant d'ironia, han titolat el festival amb un Progresa Adecuadamente que s'escau al perfectament al context que viu la cultura actualment, entre tanta llei Sinde, tanta prohibició, i tants moviments, si més no, sospitosos dins les cúpules polítiques. En aquesta edició el festival Zemos98 aprofundirà durant 4 dies i a través d'aquest Progressa Adequadamente, les implicacions de l'obsolescència programada, el consum i l' "anarquia" d'allò nou.

Jugaran a vàries bandes: música, actuacions que només poden considerades actuacions, projecció de pel·lícules. La part audiovisual que aquest any no és dins el programa oficial, cobra la seva importància ja que l'interès que té el Zemos98 sobre el món audiovisual com a eina educativa és a la part no musical amb la suficient contundència per a reforçar-la.

Els interessos del festival, però, no és l'exposició d'artistes, cada un amb la seva formalitat expositiva, sinó que al seu darrera proposa una programació bolcada en l'anàlisi de la cultura del remix, el pro-comú, lluitant contra aquesta corrent (mai millor dit) que s'endú tot per davant. A cavall entre l'obsolescència programada volen denotar la urgència de inyectar la reflexión en las nuevas prácticas digitales, que tienden a ir demasiado deprisa citant a Orwell.

En breu us explicarem més però ja podeu anar fent un tastet del que serà el ZEMOS98 d'aquesta edició: