21 de març 2011

PANTALLA MIRALL #20 | ROCK MY RELIGION


Dan Graham és un artista nord americà que va explotar a la seva arribada a Nova York. Treballant entre l'acidesa social de la performance, el vídeo i la música, principalment, podem encabir-lo al Pantalla Mirall per la seva pel·lícula Rock My Religion (1984) on exposa la seva tesis de que el Rock és Religió.
Dan Graham va enregistrar vídeos de Sonic Youth o Minor Theat, així que feu-vos una idea de de la postura que adopta. Des dels 'pits' ballant pogos fins a comunitats religioses ballant el-que-sigui i tot per un petit fil on la Patti Smith amb les seves lletres i música es converteix en punt de partida i retorn per al film. La pel·lícula, de visionat obligatori, és un encertat i arriscat insult a tot des d'una mirada de cordialitat d'algú que no es creu exempt i amb el respecte de qui no es creu en poder de la raó absoluta.
L'únic cop que s'ha pogut veure alguna cosa de Graham a Espanya va ser ara no fa pas molt a Madrid, a la expo de Sonic Youth que també vam ressenyar a aquí.

Rock My Religion és una tesi sobre la relació entre la religió i la música rock en la cultura contemporània. Graham formula una història que comença amb els Shakers, una comunitat de principis religiosos que practiquen l'auto-negació i danses trance. Amb el "reeling and rocking" de revivals religiosos com a punt de partida, Graham analitza el sorgiment de la música rock com la religió amb el consumidor adolescent als medis aïllats suburbans de la dècada dels 50, la localització de context sexual i ideològic del rock en la post-guerra de la segona Guerra Mundial a Amèrica. La música i la filosofia de Patti Smith, que fa explícit que el rock és religió, és el seu discurs. Aquest collage complexe de text, material fílmic i performance d'un assaig teòric convincent sobre els codis ideològics i els contextos històrics que informen el fenomen cultural de la música rock 'n roll '. (extret d'algú que no ho signa, potser Diogo Tirado)

Rock My Religion from Diogo Tirado on Vimeo.Original Music: Glenn Branca, Sonic Youth. Sound: Ian Murray, Wharton Tiers. Narrators: Johanna Cypis, Dan Graham. Editors: Matt Danowski, Derek Graham, Ian Murray, Tony Oursler. Produced by Dan Graham and the Moderna Museet.

Si teniu ganes de més, podeu trobar moltes performances, entrevistes o a artistes com Paul McCarthy parlant sobre ell, només poseu Dan Graham al google i cliqueu vídeos. Teniu un bon dilluns assegurat!

1 comentari:

juanvi ha dit...

Hola! És la primera vegada que visite aquest bloc i m'ha agradat molt, enhorabona! Ara mateix clave un enllaç en el meu. A partir d'ara serà un plaer passar-me per ací.

Salutacions!