18 de març 2011

LES XARXES SOCIALS TAMBÉ AJUDEN AL JAPÓEl Japó està passant per una de les seves pitjors crisis de tota la seva història després del terratrèmol de 8,8 graus a l'escala Richter i el posterior tsunami que va acabar amb la vida de milers de persones. Masses morts i incomptables desapareguts. Però les xarxes socials, que no només serveixen per l'oci, estan guanyant protagonisme en la cerca d'aquests desapareguts i ja s'han activat diferents mecanismes dins de Twitter, Google, etc. Si vols que t'ho expliquem, ho farem després de l'hipersalt.

La tragèdia del Japó ha fet que molta gent, no només al propi país, es preocupés pels seus familiars, amics i coneguts, en molts casos per estar incomunicats degut al terratrèmol o al tsunami. És per això que s'han fet servir altres mètodes alternatius que proporciona la tecnologia avui en dia, i un dels que ha demostrat més preparació és el mitjà que fem servir en el nostre dia a dia: les xarxes socials.


Un 10% dels internautes japonesos són usuaris de Twitter


Twitter, per exemple, va postejar al seu propi bloc una guia pels usuaris del Japó per ajudar-los a aconseguir informació i com a canal de comunicació amb els desapareguts, mitjançant trucs, consells i recursos per fer servir a la seva xarxa de microblogging. Etiquetes com #jpquake o #hinan (que vol dir refugis) s'han promocionat com a trending topic perquè la gent es pogués ajudar d'ells.

Google també està aportant molt i, com va fer en el passat amb la crisi a Haití, han posat en marxa de nou el seu projecte per poder aconseguir trobar a les persones desaparegudes o tenir tota la informació bàsica (links i telèfons d'interès, o fòrums per intentar posar-se en contacte amb la gent presumptament incomunicada). L'altra aportació, també molt important, és que han creat mapes a través de la seva eina Google Maps amb informació totalment rellevant sobre el terratrèmol, com per exemple les àrees d'evacuació al voltant de les centrals nuclears, o els pobles afectats per les onades del tsunami. També es poden veure, entre d'altres coses, les plaques tectòniques causants d'aquest moviment de terres.


La tecnologia s'uneix per ajudar a la gent


Facebook en canvi no té la importància al Japó com la seva pròpia xarxa social, de nom Mixi, però les dues han coincidit en una cosa: crear grups per trobar gent o intercanviar informació.

Des de GN volem expressar el nostre dol per les víctimes i donem molts ànims per superar aquesta greu crisi. #prayforjapan