12 de març 2011

LES DONES ALLIBERADES DEL 'PRÍNCEP DELS CARRERS'

Dones banyant-se i prenent el sol a una piscina, a una cafeteria, de festa, fumant pels carrers o sense amagar que han deixat el sostenidor a casa. Aquesta és la dona que retrata el gran Garry Winogrand, considerat un dels grans renovadors de la fotografia nord-americana del segle XX, injustament desconegut a casa nostra. El "príncep dels carrers", com se'l coneixia, va saber captar a la perfecció la transformació social femenina dels anys 60 i 70 amb les seves fotografies, que són un testimoni de l'emancipació de la dona i el seu nou rol a la societat.


La Fundació Foto Colectania presenta, per fi, la sèrie "Women are Beautiful", formada per 85 instantànies que daten d'entre el 1960 i el 1975, i que tenen un vessant documental, ja que s'intueix en elles que estaven captant un moment històric: l'alliberament de les dones i la seva desinhibició. I de la mateixa manera que oficinistes, amigues o mares sortien al carrer, Winogrand (Nova York, 1928-1984) també va fer-ho amb la seva càmera.

Winogrand combina la espontaneïtat amb una aparent confusió, que no és més que la consciència de la complexitat del món que fotografia. "Fotografio una cosa per saber a què s'assembla aquella cosa un cop fotografiada", explicava l'artista. Així, les seves imatges són aparentment descurades, amb angles inusuals, que coincideixen en el temps amb l'expressionisme abstracte i el moviment beat.


Per exemple, el fotògraf no es va perdre la primera manifestació pro-abortista que va tenir lloc als Estats Units i, fugint dels retrats d'estudi, va ser capaç d'explotar els moments autèntics com pocs. Així presenta en cada imatge una història envoltada d'altres històries.

L'obra de Winogrand és pràcticament desconeguda a casa nostra, tot i que actualment està present en totes les col·leccions dels grans museus, des de la Tate Gallery de Londres fins al Centre Pompidou de París passant pel MOMA de Nova York. Qualificat com el Hemingway de la fotografia, a més, està considerat com un dels cinquanta fotògrafs fonamentals de la Història.

Influenciat especialment per Walter Evans i Robert Frank, el fotògraf, nascut al Bronx, va estudiar pintura i va treballar de publicista fins que les imatges de la seva ciutat el van convertir en un cronista de la vida moderna. Podeu deixar-vos fascinar per la seva obra fins al 4 de juny a la Fundació Foto Colectania.