25 de març 2011

DESAPAREIX EL CÀNON DIGITAL?
Ahir al matí, l'Audiència Nacional va resoldre que el cànon digital aplicat, gràcies a l'SGAE, a diversos productes de consum, com ara els discs durs, pendrives i aparells de TDT amb reproducció, quedava anul·lat. Però sabem exactament què és el que queda en aquesta exclusió i en quins productes seguirem pagant el cànon? Sabem què se'n faran dels diners que vam pagar en el seu moment i si els podem recuperar d'alguna manera? Però no saps ni què és el cànon aquest? Tranquils, us en fem cinc cèntims després de l'hipersalt.

Va ser al passat octubre quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es va pronunciar en contra del cànon digital que s'aplica a molts productes de manera arbitrària i sense tenir gens en compte el seu ús final. I ara, uns mesos més tard, l'Audiència Nacional també es puja al mateix carro i anul·la una norma que s'aplica des del 2008, per un defecte de forma (que faltaven uns quants papers importants, vaja). Això suposa un cop contra la "croada" per la protecció de la propietat intel·lectual que la ministra de cultura González-Sinde està duent a terme, una vegada més, de manera molt controvertida.


Tranquils, no és aquesta la canon digital que s'ha anul·lat


Però què és el cànon digital i quins són els productes afectats? Doncs bé, per qui no ho sàpiga encara, aquest cànon és una taxa (no, no és un impost revolucionari, però quasi) que es va començar a aplicar al 2003 pel qual s'intenta compensar els drets de propietat intel·lectual que els creadors deixen de guanyar per la pràctica de còpies privades. I tot i que li estan cobrant al fabricant, al final és el consumidor el que acaba pagant més per aquells productes. Les quantitats van des dels 0,17€ d'un CD verge, fins als 227€ d'una impressora industrial, passant pels 3,15€ d'un MP3 o els 12€ d'un disc dur.

Els productes exclosos després de la sentència són, a grans trets, les memòries USB, els discs durs, els MP3/MP4 i els mòbils amb reproducció de MP3. Però ara la pregunta és: Es poden recuperar els diners que es van cobrar per aquests productes? Doncs és una pregunta que encara no té resposta, o si la té ara mateix és que no. L'Audiència Nacional no ha volgut entrar en aquest debat però les associacions de consumidors ja s'han posat en marxa per moure l'assumpte. Així que si teniu algun d'aquests articles i voleu la devolució dels diners, busqueu i guardeu el tiquet de compra. Això sí, han de ser de després de l'1 de juliol de 2008 que és quan va entrar en vigència la modificació del cànon i quan van incloure tots aquests productes que ara ja no estàn sota la taxa.


L'SGAE sempre fa crèixer la creativitat artística a internet


La taxa, amb la qual només l'any passat es van treure 100 milions d'euros, té com a destí diferents associacions de gestió de la propietat intel·lectual, entre les quals figura l'SGAE. El que pretenen és que tots els "artistes" (òbviament associats a aquestes entitats) rebin el que els pertoca. Però aquest és un altre tema...