23 de febr. 2011

SOBRE EL NOU DISC DE RADIOHEAD...

No fa ni quatre dies que els Radiohead va ensenyar al món el seu nou disc i ja s'han escrit línies i més línies sobre aquest The King of Limbs, un treball que s'ha trobat amb defensors i detractors a parts iguals. Per posar una mica més de llenya al foc, la Marta Parés ha escrit la seva opinió després de les primeres escoltes d'un disc que portarà molta cua. Només heu d'apretar al "llegir més"!

Aquesta setmana Radiohead ha anunciat la presentació del seu últim disc, The King of Limbs. Tots ens preguntem què en podem esperar. De moment, el videoclip del single, “Lotus Flower”, ens ofereix una primera visió del que serà.

Després de la depressió que Thom Yorke va patir entre el llançament dels dos discos OK Computer (1997) i Kid A (2000), de la qual el va ajudar a sortir el seu amic cantant de R.E.M. Michael Stipe, segons va confessar repetidament Thom Yorke, el rumb de Radiohead ha près un viratge molt més pausat, podent parlar de misticisme en les seves cançons i representacions. A Amnesiac (2001) i a Hail to the Thief (2003), Radiohead s’allunyà del rock per entrar en una atmosfera més reflexiva, oferint concerts on els teclats i els sintetitzadors tenen molta més presència que als anteriors treballs. Adéu a les guitarres rockeres de l’OK Computer, The Bends, i al pop-rock vitalista de Pablo Honey. A la història queden gravats amb ferro temes com “Creep” (tot i no ser dels preferits de Thom Yorke), “No Surprises” i “Paranoid Android”.

Amb el seu nou disc, King of Limbs, el grup segueix amb la política de penjar els seus discos a Internet, que iniciaren amb el llançament d’In Rainbows, el 2007. Així que ja podeu anar a descarregar-vos-el (ups! Pagant un mínim pressupost via on-line, per això). Aquesta política va ser rebuda amb un gran èxit, prova del qual van ser-ne el gran número d’entrades vengudes per la seva gira. L’èxit també cal atribuir-lo al seu bagatge i a la qualitat d’In Rainbows, que va retornar la vitalitat als oïents habituats i no tan habituats a Radiohead. Aquest àlbum es composava de temes molt minimalistes, amb lletres que acompanyaven aquest minimalisme poètic. L’epígon: el tema “15 Step”, que podria acompanyar-nos mentre anem a treballar, pujant les escales o amb l’ascensor fins a l’oficina o la universitat, o també si hem quedat amb la parella, o, simplement, si tenim ganes d’omplir-nos les venes de vigor. D’altra banda, In Rainbows inicià un experimentalisme que va sorprendre als fans de Radiohead.

El que passa, és que més tard, la formació Vitamin String Quartet han portat a fer adaptacions orientalistes-místiques i quasi diria que japoneses d’In Rainbows. I tornem al trascendentalisme. Thom Yorke, amb The King of Limbs, sembla que es vulgui decantar altra vegada pel misticisme. Sempre ha estat un místic, i, sinó, observeu el seu rostre mentre canta: pura expressió. La coreografia del nou single, “Lotus Flower”, corre a càrreg del coreògraf britànic Wayne McGregor, especialista en direccions de dansa contemporània. Thom Yorke apareix movent tot l’esquelet al so de la música amb un estil similar a la dansa contemporània, tot i que no comparable a la coreografia i escenografia de les Variacions Goldberg del nostre país –per exemple- o a d’altres del mateix Mc Gregor.

Thom Yorke és un músic que ha volgut obrir a Radiohead les portes a altres arts com la dansa contemporània. L’experimentalisme dels seus últims discs potser deixa amb ganes de rock i pop-rock als seus primers fans, però tira la bola a la ruleta de la interdisciplinareitat en les arts per casar el rock amb la música contemporània, els violins, celos i orquestres senceres. Qui no s’arrisca, no pisca. Però ell, amb el seu bagatge, ja no necesita “piscar” res. I tan se val si balla com un ballarí o no, deixeu-lo, és ell i és Radiohead, treballadors incansables per donar a llum una joia en cada disc.

Escrit per Marta Parés

2 comentaris:

Antoni ha dit...

Us deixo un enllaç a una altra crítica que he llegit a la xarxa, on diu per exemple, que el vídeo de "Lotus Flower" s'ha gravat justament 20 anys després que el d'en Michael Stipe de R.E.M. a "Losing My Religion".
També dóna peu a que el nou àlbum possiblement sigui la meitat d'una obra, com va passar amb Kid A i Amnesiac (que eren un conjunt). Es basa amb el nom de l'arxiu descarregable "TKOL1" i a l'últim tema del disc "Separator".

http://www.binaural.es/critica-disco/radiohead-the-king-of-limbs-2011/

Marta Parés ha dit...

interessant