19 de febr. 2011

RYAN McGINNESS: FLUOR, SKATE I SIMBOLISME

Potser el seu nom no us soni, però Ryan McGinness és un dels creadors més copiats de l'art contemporani. Els seus infinits símbols, icones, imatges corporatives i logotips (i els seus respectius plagis) de ben segur que us resultaran familiars, i és que aquest hereu de Warhol format en el disseny gràfic està present arreu del planeta.

Tot i viure i treballar a Manhattan, Ryan McGinness no pot negar les seves arrels. I és que l'ambient de Virgina Beach, on va créixer, és darrera de totes i cadascuna de les seves composicions i el món del surf i l'skate són els protagonistes de la seva obra. Conegut per la seva iconografia original i per haver creat un vocabulari extens de dibuixos gràfics, l'artista nord-americà exposa per primer cop les seves creacions a Barcelona i s'instal·la a l'Espai Cultural Caja Madrid.

La mostra "Color Oblic" suposa un viatge per pintures fluorescents, vinils, formes psicodèliques, taules de skate customitzades i jocs cromàtics i lumínics. Des de les finestres del mateix recinte, els colors estridents de les seves obres reclamen l'atenció de l'espectador i el conviden a entrar i a deixar-se portar per l'explosió de cromatismes que proposa McGinness.

Però tot i l'aparent simplicitat de les seves obres, l'observació detallada ens obre les portes a una realitat paral·lela molt crítica amb la nostra societat, on hi podeu trobar des de la Venus de Botticelli fins a escenes tribals o icones del monopatí, tot passat per la singular òptica de McGinness, que compta amb un catàleg interminable de símbols i logotips.

El més curiós és que el que aparentment és senzill, realment és molt complex, però tot i això no és indesxifrable, és a dir, que l'artista nord-americà ens dóna les eines per navegar per aquest puzzle infinit i transportar-nos al seu món. Un univers on les botigues de skate són els veritables museus d'art.