4 de febr. 2011

PREMSA, ART I LES NOVES FORMES DE DIFUSIÓAmb l’actual modernització dels mitjans de comunicació, l’expansió brutal de les xarxes socials i els progressos que aporten les noves tecnologies, era qüestió de temps que es canviés el mètode de difondre la cultura i la informació. Justament per això, aquests dies és notícia tant Google (una altra vegada, sí) com en Rupert Murdoch i el seu ‘The Daily’, que aprofitant la xarxa 2.0 han aconseguit sacsejar els antics formats de difusió. Si no saps de què parlem, et fem cinc cèntims després de l’hipersalt.

La tecnologia moltes vegades avança a la pròpia imaginació (la d’un mateix, vull dir) i tot i que aquesta vegada ja coneixíem la navegació virtual, Google ens ha portat un pas més enllà amb la seva pròpia visita però amb una definició com mai havíem vist abans. El Projecte Artístic de Google, com ells l’han batejat es tracta de, fent servir la seva tecnologia amb la que ens ofereixen el seu Street View, ens ajuden a fer un tour virtual pels diferents més grans museus de tot el món.

No només surten dones despullades al porno


El projecte ha portat més d’un any i mig de creació i es pot gaudir a googleartproject.com i on podem veure les obres d’art més famoses de fins a 17 museus entre els quals hi figuren el Reina Sofia de Madrid, el MoMA de Nova York, la National Gallery de Londres o l’Hermitage de San Petersburg. I tot amb una increïble resolució d’imatge fent servir tecnologies com les del gigapixel.

Anant més enllà en la difusió de la informació i la cultura, es comença a notar que el fins ara actual model de negoci de la premsa nota ja el greu descens d’usuaris. És per això que el famós empresari Rupert Murdoch (The Times, Fox o Sky entre d’altres companyies) ha decidit donar un petit cop d’efecte a la premsa per començar a oferir la versió digital d’un nou diari però orientat totalment al iPad d’Apple: The Daily.


Aquest bon home és un dels més rics del món


La idea és ben clara: oferir un contingut de qualitat a l’alçada de qualsevol altre diari de pagament però amb tot l’estalvi que suposarà el no haver de distribuir-lo com el seu germà gran en format de paper de tota la vida. Pel preu de 99 cèntims de dòlar a la setmana o la subscripció per 40 dòlars anuals, cada dia s’oferiran un centenar de pàgines en un format pel que s’està apostant, i molt fort, de cara a que sigui un dels futurs de la premsa. Cal afegir, però, que pel tipus de format pot tenir els seus inconvenients, com ara la falta d'actualització al moment (només seran dues edicions al dia) o el poder ser multiplataforma (el mòbil és cada vegada més un mitjà d'accés a Internet) i no només per l'iPad. Això només ho dirà el futur...