28 de gen. 2011

SINDE, HADOPI I GOOGLELa paraula "pirateria" s'està començant a convertir en un argument polític a molts països. A l'Estat espanyol, la malauradament coneguda com Llei Sinde està amenaçant amb tornar i, encara que amb modificacions, ja ha aconseguit mobilitzar a molta gent, entre els quals destaca Álex de la Iglesia, Santiago Segura o Arturo Pérez-Reverte. Al nostre país veí, França, ja es va aprovar a finals de l'any passat una llei antidescàrregues de caire semblant però que no ha tingut l'efecte desitjat, sinó tot el contrari. Així que si vols saber una mica més sobre tot això, et convidem a que segueixis llegint sempre després de l'hipersalt.

Entre que arriben i no a un acord entre el PSOE, CiU i el PP per aconseguir que el Senat aprovi el que no es va aprovar al Congrés el passat desembre, aquests subterfugis i moviments polítics no han fet res més que mobilitzar, encara més si calia, la xarxa. Això vol dir que sense comptar amb totes les activitats que es duran a terme per diferents col·lectius impulsats per "Anonymous", l'actual president de l'Acadèmia de les arts i les ciències cinematogràfiques, Álex de la Iglesia, va anunciar fa pocs dies que deixaria el seu càrrec després dels premis Goya com a protesta contra aquestes jugades polítiques i per no voler arribar a un diàleg amb els internautes on ell feia d'intermediari.


Els de Bankrobber no són els únics barbuts amb bones intencions


Gràcies als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, la notícia es va escampar com la pólvora i ràpidament va rebre el recolzament de l'escriptor i periodista Arturo Pérez-Reverte, qui s'ha declarat totalment en contra de la llei Sinde, o de l'actor, director i amic de De la Iglesia, Santiago Segura. Aquest últim ha fet declaracions en contra del Ministeri de Cultura, al que acusa de pressionar a l'actual president de l'Acadèmia a deixar el mandat abans dels Goya.

Mentrestant, a França va entrar en vigor la llei Hadopi que castiga les descàrregues il·legals i que prohibeix la compartició a través de xarxes P2P d'arxius protegits per la propietat intel·lectual. Amb aquesta llei, si un internauta la vulnera tres vegades, se'l "desconnecta" d'Internet. Però justament aquesta prohibició ha fet que enlloc de fer servir aquest tipus de xarxes es facin servir les descàrregues directes (rapidshare, megaupload, mediafire, etc) que estan començant a guanyar milers d'usuaris francesos.


Es podrien treure moltes similituds


I per acabar d'arrodonir-ho tot, Google ha anunciat que també "lluitarà contra la pirateria" començant per filtrar les seves suggerències per no incloure aquests llocs de descàrrega directa i xarxes P2P com la de BitTorrent. I això com a primera mesura. Tot això degut a les grans pressions de les multinacionals i del propi govern dels EUA, que també va pressionar en el seu moment perquè la Llei Sinde es portés a terme.