13 de gen. 2011

QUE ENS ESPERA AL 2011...


Bé, vam acomiadar el 2010 fent un resum del més significatiu de l'any que estàvem a punt de deixar enrere. Per tant, creiem oportú començar el nou cicle fent un repàs del que ens espera per aquest 2011. Sí, som així d’originals i previsibles. Tan previsibles que fins i tot estem seguríssims que ens hem deixat moltíssimes coses, però això és el que hi ha.

Si comencem pels valors consolidats, a hores d’ara, ja sabem de les novetats de P.J. Harvey, de fet, un tema seu ja es pot escoltar aquí. Tot i que ja es pot aconseguir de manera legal i alegal, el nou disc de Mogwai, “Hardcore will never die but you will” té prevista la seva sortida oficial al febrer, sembla que tornen en un estat de forma impecable. I què dir-vos dels Death Cab for Cutie. La insígnia de l'indie nord-americà de la ja dècada passada presentarà nou material a la primavera. I sense moure’ns del quadrant nord-oest dels Estats Units, una debilitat personal, The Decemberist intentaran recuperar pistonada després del massa ambiciós The Hazards of Love. A hores d'ara ja es pot escoltar un avançament. A la llista hi podem afegir The Strokes que l'han confirmat pel 22 de Març, Portishead, Beastie Boys, si Adam Yauch supera el càncer contra el que porta temps lluitant i que alguns van tenir pressa en anunciar que ja havia superat. Així i tot, si jutgem per l'energia que desprèn sembla que ja té la batalla superada. I avui, ens trobem amb l'anunci, qui sap si precipitat, dels Artic Monkeys. En qualsevol cas, caldrà esperar fins ben entrat el 2011.
A casa nostra segur que també passaran moltes coses en l’àmbit musical. Cal veure com els hi va els de La Iaia després del seu èxit al Sona9. Ja en vam parlar en el seu moment. A hores d’ara és fàcil de dir que per a molta gent una de les dates del proper any serà l’edició del nou disc de Manel i d'Antonia Font. Sense anar més lluny, pel concert de Girona dels barcelonins les entrades estan totalment esgotades a més de tres mesos del recital. També sabem (ho vam anunciar) que després del final de The Unfinished Simpathy, Èric Fuentes, començarà a rodar aquest any amb material nou. Altres artistes que han aparegut en aquest blog, com Joan Colomo o Tom Hagan ja estan editant les pròximes referències. I molt alerta amb ZA!, que ja han anunciat dates per Barcelona, Madrid, Berlin i Austin (Texas), on presentaran Megaflow. Pel que fa al catàleg Bankrobber també s'ampliarà amb nou disc de Mazoni que es dirà Fins que la mort ens separi i de Le Petit Ramon, que pel que expliquen els bisbalencs assaltabancs, promet molt i molt. Sorpreses n'esperem moltes, una d'elles ja la vam avisar: Seward. Finalment el disc que esperem amb més ganes part d'aquesta redacció és el segon treball dels valencians Senior i el Cor Brutal, el secret més ben guardat del sud del país.

I no podíem acabar l’apunt sense fer un breu repàs als Festivals. Pel que fa al Primavera, segur que encara queda algun grup per acabar d’arrodonir el cartell, però se'ns fa difícil d'imaginar després de les últimes confirmacions entre les que destaquen The Jon Spencer Blues Explosion, Caribou o Low per dir els més destacats. El mateix passa amb el FIB que, una vegada alleugerit de la pressió d’haver de competir amb el SummerCase, ha presentat un cartell d’alçada quan encara cal esperar alguna novetat interessant. Durant els darrers anys hem pogut viure una autèntica proliferació de festivals arreu de la Península, en gran mesura nodrits per les plusvàlues de les requalificacions. Cal veure què passarà aquest any. Fins ara SOS 4.8 ja ha confirmat un cartell mentre que ahir mateix, el LowCost firmava un contracte que li assegura la presència durant els propers quatre anys.

A casa nostra, el Faraday ja ha confirmat dates, tot i que encara cap grup i, per tant, és fàcil imaginar que el PopArb serà la setmana anterior. Aquestes alçades és massa difícil aventurar-se sobre altres esdeveniments, però l’altre dia em preguntava, si quan arribem a la celebració de la Mercè i es repeteix el concert davant l’antiga Fàbrica Estrella Damm, el grup que li toqui pujar primer a l’escenari, servirà per avaluar com ha estat l’any a casa nostre musicalment parlant?