8 de gen. 2011

L'ALTRA TELEVISIÓ

Sabieu que artistes i filòsofs com ara Jean-Luc Godard, Guy Debord, Andy Warhol o Pier Paolo Pasolini han utilitzat la televisió en les seves obres? Més enllà del mitjà de comunicació o d'entreteniment que tots coneixem, quan la televisió es barreja amb l'art o la filosofia es transforma i se'ns mostra d'una manera nova. Per això, la mostra del Macba "Esteu a punt per a la televisió?" no és una exposició sobre la televisió, sinó des de la perspectiva de la televisió per tal que ens oblidem de tot allò que ja sabem i escapem de la dualitat d'emissor-receptor. Desprengueu-vos de prejudicis i idees preconcebudes i deixeu-vos enganyar pels sentits!
El Macba presenta un total de 145 experiments realitzats entre 1960 i l'actualitat per 150 artistes i pensadors diferents amb una mateixa voluntat: oferir una lectural inusual de la caixa tonta. Així, s'explora l'espai que generen l'art contemporani i la filosofia quan surten del museu i del món acadèmic i es mostren a la televisió.

Martha Rossler, Jean-Luc Godard, David Lamelas, Pier Paolo Pasolini, Andy Warhol o Guy Debord són alguns dels artistes i filòsofs amb programes per a televisió que es mostren en aquesta exposició. Es tracta d'obres que no es poden deduir a partir de la seva època, sinó que les seves maneres de "re-crear" el món es van concebre perquè es distingissin precisament de la seva època. Per aquest motiu, "Esteu a punt per a la televisió?" investiga tot allò que encara avui podem aprendre d'aquestes hipòtesis i, alhora, de quina manera contribueixen a interpretar tant el mitjà televisiu com el museu com a mitjà.

Quan l'art, la filosofia i la televisió es fusionen tots ells es transformen, de manera que cap d'ells continua sent realment el que era. L'art a la televisió mai no és ni totalment televisió ni totalment art, sinó que dóna lloc a un híbrid. De la mateixa manera, la televisió obliga a experimentar a la filosofia, amb ella mateixa, ja que es tracta d'una disciplina que no està feta per ser explicada o comentada i, per tant, quan s'emet per televisió sembla una cosa estranya. El filòsof deixa de ser un mestre i es convertes en un "intèrpret".

La mostra que s'exposa al Macba fins el 25 d'abril, ens insta a oblidar els hàbits relacionats amb l'art, el pensament i la informació televisiva i a enfrontar-nos a una experiencia que té una relació molt particular amb la realitat que viuen els espectadors. Aquesta situació d'indeterminació sembla productiva en un moment històric en què, a causa dels canvis en el sistema econòmic, estem obligats a generar llenguatges i formes d'interacció en la cultura que encara s'han de descobrir.