20 de gen. 2011

30 MINUTS MUSICALS AMB BANKROBBERAvui al Gent Normal us proposem un viatge en el temps i amb la millor companyia. La primera parada és al 2002, quan quatre amics de la Bisbal de l'Empordà van idear un segell musical independent per treure el primer disc d'un grup de col·legues seus. Holland Park era la banda, Bankrobber el nom d'aquest nou segell. A prop de complir els deu anys en actiu, en Jordi, en Marçal, en Ramon i el Riambau segueixen sent els 'capos' d'aquest segell que inevitablement ha marcat una part indispensable de l'indie català d'aquest segle. Com amics, com abans, com ara i com sempre, Bankrobber no ha perdut ni una part d'essència del que era i sota la seva estrella roja hem vist con naixien, creixien, es consolidaven o ens sorprenien bandes com Sanjosex, Mazoni, Guillamino, Els Surfing Sirles i un llarg etcètera. Amb el cor a l'Empordà, el cap al barri de Gràcia i l'ànima independent, aquests fans dels Beach Boys i els Beatles són un exemple de coherència i dignitat en un món de pirates de maleta i corbata. Amb tots vostès, Bankrobber i els seus 30 minuts musicals.


“Robant bancs, assantant diligències...”
Mitja horeta de cançons amb segell Bankrobber
Per Marçal Lladó

Holland Park: "Psychedelic harpsichord"
Si he d'escollir una cançó que ens remeti a l'inici de tot plegat, és aquesta. Quants concerts amb tres persones de públic, per les rodalies de la Bisbal, s'havien menjat en Jaume i companyia, i com els havíem disfrutat nosaltres. Però disposant de melodies com "Psychodelic harpsichord", muntar una discogràfica no semblava cap animalada.
Extreta del disc Welcome to Holland Park (BR001)

Mazoni: "You and me"
"7 songs for a sleepless night" va ser, durant anys, la perla oculta del nostre catàleg. Abans que el nom de Mazoni comencés a sonar, les còpies d'aquest disc meravellós van criar força pols al nostre magatzem. I entre les set petites meravelles, jo sempre he tingut una debilitat especial per aquesta fugida pel·liculera que és "You and me". Anys després, quan vam portar aquest disc a l'Apolo amb cordes i vents, va ser la confirmació del que ja intuïem l'any 2004. Màgia.
Extreta del disc 7 songs for a sleepless night (BR005)

El Chico Con La Espina En El Costado: "Pasado"
Parlant de cançons que et toquen de prop, hi podríem incloure aquesta i, de fet, la majoria de les que ha escrit en Rubén. Si em trobés una llàntia màgica, segurament li demanaria que es prengui una estona per gravar un nou disc del Chico (que de cançons ja en té, i moltes). Però mentrestant, és un plaer recuperar Tú rompió mi corazón i Sol y sombra.
Extreta del disc Tú rompió mi corazón (BR006)

Sanjosex: "Mixolídia blues"
Feia dies que no la sentia en directe i aquest mateix cap de setmana, a Vilafranca, en Carles la va tocar i sonava igual de crua que el primer dia. Les maquetes de Temps i rellotge ja amenaçaven que tindríem discasso i “Mixolídia” sobresortia entre una mitjana de notable alt. També crec que és un dels punts àlgids d’en Carles com a cantant i intèrpret.
Extreta del disc Temps i rellotge”(BR012)

Guillamino: "La cançó dels avis"
Guillamino és l’home de les mil cares i per això també es troba que sovint el comprenen al 10%, ja que és complicat combregar amb tots els aspectes de la seva incontinència creativa. He triat “Cançó dels avis” perquè segurament pocs l’associarien amb cançons com aquesta. Aquí et toca de prop, t’emociona i t’eriça tots els pèls de tot el cos.
Extreta del disc Les minves de gener (BR018)

El Petit de Cal Eril:" I les sargantanes al sol"
Ara que té nou disc a punt i tothom parlarà del nou, permetem-nos un homenatge pòstum al tema central de l’anterior. Per mi és la millor cançó que ha escrit en Joan i em toca la fibra precisament perquè sóc de poble, com ell. Parla de Guissona, però podria parlar de la Bisbal o de qualsevol altre lloc massa gris i normal com per ser bucòlic o qualsevol dels altres adjectius que habitualment s’atribueix als pobles.
Extreta del disc I les sargantanes al sol (BR020)

Espaldamaceta: "Por mirar"
Aquesta cançó podria resumir l’essència dels primers concerts d’Espaldamaceta, quan vam al·lucinar amb la seva força continguda al Llantiol o a l’Heliogàbal. Feia setmanes que el Chico Espina ens perseguia perquè escoltéssim les cançons del seu MySpace, convençut que havia descobert una mina d’or. I per sort li vam acabar fent cas i ens va obrir el món d’en Jose Juan.
Extreta del disc Madera y poca luz (BR017)

Mr. Hubba & El Mono Inventor: "Lenina"
Ens feia molta il·lusió aplegar en un sol llançament tota la música que en Guille i en Miguel havien fet sota el nom de Mr. Hubba & el Mono Inventor... i ens va sortir una caixota de quatre CDs! Va ser una aventura fugaç però van cremar molta cinta i es van fer escoltar arreu, de Califòrnia al Japó i des de la Tate Modern fins al museu Van Gogh, passant pel Sónar. "Lenina" és un dels temes emblemàtics de la seva trajectòria i al boxset apareix en dues versions.
Extreta de la caixa Vida y muerte de Mr. Hubba & el Mono Inventor (BR025)

The Gramophone Allstars: "Després de plorar es veu tot més clar"
Tanquem aquest recorregut personal per la trajectòria de Bankrobber amb un cançó preciosa i gironina que ens remet a dues històries diferents. D’una banda, la nostra relació amb la banda de ska-jazz The Gramophone Allstars, uns més de la família encara que publiquin a Liquidator. De l’altra, presentar el projecte Paracetamol, aquesta aventura d’en Jaume Pla on fa vestits a mida per altres artistes. Hitsville, la Bisbal.
Single digital inèdit en CD (PL006)

Els Surfing Sirles: "UK a cavall"
Els vam fitxar quan vam notar que una mica més de rock'n'roll ens aniria bé per la salut i, en canvi, jo ara recomano la seva cançó més pop. Un viatge per la vella Britània fent un homenatge a alguns dels estils que s'hi van coure fa un parell de dècades. I si amb tant de viatge se'ns gira gana, a somniar truites.

Le Petit Ramon: "És dimecres"
La millor cançó per quan les coses se't giren en contra i has de sobreviure en la marea humana de la ciutat.