23 de des. 2010

SINDE VS INTERNET


Poques coses en la nostra era 2.0 han fet mobilitzar tanta i tanta gent en tan poc temps com ha aconseguit, durant quasi dos dies, la ja famosa Llei Sinde en contra de les presumptes descàrregues il·legals. Ha estat, sense dubte, un dels esdeveniments de l'any, i no gaire positiu ja que estava en joc el que entenen molts usuaris d'internet com els seus drets fonamentals a la xarxa. Prop de 48 hores que van passar de manera frenètica però on s'ha sentit la veu dels internautes i on les pressions d'aquests sobre els polítics han fet que es guanyi una batalla, però no la guerra. Si vols saber més sobre tot el que ha passat, et convidem a seguir l'hipersalt.

Fa bastant temps ja vam parlar sobre la polèmica Llei d'Economia Sostenible, on a un dels seus articles es parlava de la que s'ha conegut com la Llei Sinde, ja que va ser la ministra de Cultura d'Espanya, González-Sinde, la que va elaborar aquest article (i també es diu que sense cap tipus de recolzament del seu partit, però això ja són rumors). En ell es defensava que es pogués decidir, mitjançant una "comissió d'experts" en Internet (on hi havien representants del govern i de les diferents indústries afectades per la presumpta pirateria) quina web es tancava i quina no. Tot passant pel vist-i-plau d'un jutge que només podia donar fe sense cap poder de decisió.


La indignació fa crèixer la creativitat i l'humor


La polèmica llei va tornar a sortir a la llum de la mà de Wikileaks, on gràcies a unes de les seves filtracions es va saber que totes aquestes mesures tan dures van arribar per pressions que els EUA (mitjançant, suposadament, les grans corporacions) van fer sobre el govern espanyol, segons va publicar El País. També és veritat que posteriorment s'han publicat més filtracions on es diu que la pressió venia dels EUA, però que la idea de fer la llei d'aquesta manera (poder tancar les webs amb total impunitat) havia estat proposada des del propi Estat.

Al final es va decidir que la llei es votaria en el Congrés dels Diputats el dimarts dia 21 de desembre i així es va fer. Aquest va ser un dia molt llarg ja que es va planificar el Congrés pel migdia però al final es va allargar fins la tarda per acabar votant a la nit, amb centenars de rumors circulant per tota la xarxa i amb la gran comunitat d'internautes totalment en contra d'aquesta llei en peu de guerra. Tant va ser així que es van coordinar "atacs massius" a diferents planes web de partits polítics o de l'SGAE, mitjançant senzilles aplicacions (fins i tot es podia fer des d'una pàgina web). Amb el soroll que es va fer durant la tarda del dilluns, la notícia ja estava a tots els informatius del vespre i l'alarma social estava ja encesa.


Està clar que no tothom té tanta creativitat, només els elegits


Quan va arribar la votació prop de les 22.20 hores de la nit (polítics treballant a aquesta hora? increïble!!), va ser llavors quan el partit del govern espanyol es va quedar sense cap tipus de suport i, amb un resultat de 18 vots a favor i 20 en contra (i 1 abstenció) es va decidir rebutjar la proposta de la ministra González-Sinde. I com hem dit això és una batalla guanyada dins la guerra, i tot i que pugui semblar important, la proposta de llei encara no està morta i es presentarà al Senat. I si cal, els internautes tornaran a posar-se en peu de guerra per defensar el que consideren la vulneració dels seus drets.