10 de des. 2010

QUÈ PASSA I QUÈ PASSARÀ AMB WIKILEAKS?Fa uns mesos vam donar a conèixer el que és actualment un dels fenòmens més mediàtics de les últimes setmanes: Wikileaks. Les últimes filtracions de la pàgina que venen dels Estats Units sobre les relacions diplomàtiques han fet saltar un munt de mecanismes de defensa (o, millor dit, d'atac) contra el fundador del portal i amb l'objectiu de boicotejar i tancar de manera definitiva la pàgina. I si vols saber més sobre els atacs i els contraatacs de Wikileaks contra els governs, només has de seguir l'hipersalt.

Ja vam explicar en un altre post de què anava això de Wikileaks, tot i que per fer cinc cèntims podem resumir com que es tracta d'una pàgina web apolítica on es fa un recull (a mode de portal wiki) de les filtracions amb cert caràcter rellevant, com ara els documents classificats de l'exèrcit americà que va filtrar el soldat Bradley Manning. Però tot el rebombori dels últims dies ha estat degut a una altra gran filtració de fins a 250 mil missatges (o cables) del departament de diplomàcia dels EUA ja sigui al seu propi país com a les diferents ambaixades de les diferents nacions més importants del món.


Fins i tot l'Interpol assetja a Assange (i no parlem del grup musical)


Les primeres reaccions a l'escàndol diplomàtic més important de les últimes dècades no s'han fet esperar. El fundador del portal, l'australià Julian Assange, que estava sospitosament inmers en un possible delicte sexual amb violació i coacció, ha estat assetjat per la justícia de manera més intensa des que aquests missatges van veure la llum a 5 dels més prestigiosos mitjans d'informació del món (El País, The New York Times, The Guardian, Der Spiegel i Le Monde) paral·lelament amb la pàgina web. I no només això, sinó que també es va tancar, de manera molt ràpida i eficient, el domini wikileaks.org, que ara mateix no està disponible, però de seguida es van habilitar pàgines "mirall". I per si tot això no era suficient (no, no ho era), companyies com Paypal, Visa o Mastercard es van negar a permetre que la pàgina rebés més donatius a través dels seus sistemes de pagament.

Totes aquestes represàlies no han deixat indiferents els activistes de la xarxa, sota el nom d'"Anonymous", que lluiten contra el que ells creuen que és una injustícia i aquests dies estan portant a terme l'anomenada "Operació Payback" que consisteix en diversos atacs coordinats a les companyies de pagament (entre d'altres) que s'han negat a seguir oferint el seus serveis a Wikileaks. Els mitjans per fer-ho són una mica rudimentaris però efectius, sobretot si aconsegueixen que col·labori molta gent, cosa que està començant a succeir. Cada vegada tenen més problemes pel reclutament de nous integrants per la causa, ja que els hi han cancel·lat els comptes de Facebook i Twitter. Però mitjançant canals d'IRC estan fent créixer la seva infraestructura, no sense evitar que no hi hagi gaire organització, ja que sembla que falta algú que els pugui liderar.


Els acudits i les bromes no han trigat a aparèixer a les xarxes socials


Totes aquestes notícies fan molt que pensar en l'ideal de llibertat que internet sempre ha portat com a bandera, i més des que existeix la versió 2.0 de la xarxa. Però també ens fan veure que no tothom està disposat a ser només un espectador i fa servir la mateixa arma per atacar i defensar la veritat a través d'internet.

2 comentaris:

martí ha dit...

No està acusat per res de menors. Ací vos deixe una noticia del Público que explica molt be l'acusació 'a medida' que li han fet a Assange: http://www.publico.es/internacional/350669/la-extrana-conducta-del-acusado-y-las-denunciantes

Informació si, sobreinformació/desinformació no!

Salut amics!

Christian ha dit...

ben cert amic, perdó per la patinada, "mea culpa"

(i correcció)