20 de nov. 2010

WE DON’T NEED ANOTHER HERO

L’artista madrileny Eugenio Merino es posiciona, un cop més, en contra de la guerra i la política armamentística a “We don’t need another hero”. Si a la seva anterior mostra, “Global Warming”, va vestir al Yoda de Dalai Lama i va utilitzar el rock de la presó d’Elvis per criticar la situació a Guantánamo [Jailhouse Rock (in Guantanamo)], en aquesta exposició se centra en representar personatges anònims i objectes carregats de simbologia. Nous discursos per a un mateix objectiu, a l'ADN Galeria.

A “We don’t need another hero”, Merino construeix nous discursos i jocs semàntics per tal de buscar la complicitat de l’espectador i d’aquesta manera, fer-lo partícep de les simbologies i iconografies implícites en la seva obra. I és que el madrileny es manté ferm en la postura que no ens calen nous herois, així que ha substituït els personatges populars i els superherois per la quotidianitat i normalitat més absolutes.

Merino proposa a l’espectador que s’impliqui en el joc i intenti desxifrar el significat d’uns símbols que ell representa carregats d’ironia i sarcasme. És el cas del conjunt escultòric No Return Policy, on dos soldats empaquetats en caixes de fusta són enviats a la guerra com a armament. O de Damocles’ sword, per exemple, on mostra l’inseguretat que suposa viure en unes societats suposadament preparades per compatre “l’eix del mal”, però en canvi, sempre sota l’amenaça del terrorisme internacional.

En aquesta exposició, l’artista està determinat a desemmascarar el cinisme militar i d’estat. I tot i que potser ens puguin semblar obvietats, “We don’t need another hero” és una confrontació directa i insolent amb la crua realitat i amb el cinisme que suposa justificar la pau a través de la guerra. No és tot una contradicció? És el reforç armamentístic l’únic camí per la pau?