9 de nov. 2010

GATS INDETERMINATS


Two Dead Cats
Gatículo Indeterminado
Any: 2010
Aloud Records


Two Dead Cats, banda gironina afincada a Barcelona ha decidit que la seva carrera, duri el que duri, serà prolífica pel que fa a edicions. Gatículo Indeterminado (Aloud, 10) vindria a ser la tercera referència, la segona sota Aloud Records i sempre escollint formes poc freqüents en l’edició. Si en el treball anterior ens presentaven vuit cançons, ara en són sis. També cal destacar l’opció d’haver abandonat l’anglès com a llengua d’expressió així com fer la primera incursió en català amb la histriònica “Vel i gerent”.

No calen masses escoltes per constatar l’evolució estilística d’aquesta nova referència dels Two Dead Cats. D’alguna manera, els gironins s’endinsen en terrenys musicals que els crítics de referència han aixoplugat sota l’etiqueta del post. Crida poderosament l’atenció el protagonisme la secció rítmica amb sincopes i compassos endimoniats. Les guitarres hi frasegen a sobre, es desdoblen o aprofiten ecos i reverberacions per seguir les pulsions rítmiques. I com no podia ser d’una altre manera, la veu d’una Gemma en millor forma que mai també sucumbeix al mateix dictat: harmonies vocals impossibles, cors inesperats i originals, com es pot escoltar a “Próxima estación”, l’escollida per obrir el disc i una constant en tot el treball.

Suposo que part de la seva parròquia que els havia començat a seguir per la immediatesa del pop innocent d’anteriors treballs es pot sentir desconcertada, sobretot a les primeres escoltes. Malgrat el canvi existeix, tampoc es massa radical, sinó d’una evolució lògica o com a mínim possible. En La curiosidad mato el gato (Aloud, 09) els Gats ja havien flirtejat amb estructures complexes i recargolades.I sense anar més lluny, "Creo que lo he echo bien" és un tema 100% marca de la casa. Al cap i a la fi, no cal bussejar massa per reconèixer la influència dels Pretty Girls Make Graves menys accessibles i la força dels Yeah Yeah Yeahs. Partint d’aquí, i pas a pas, van forjant una carrera pròpia, la seva vaja.

escrit per Joan Palahí

1 comentari:

Lluís Huedo ha dit...

Videoclip de Próxima Estación: http://vimeo.com/16655081