15 de nov. 2010

PANTALLA MIRALL #08 | ZA! I ELS NOMS DE CRIST


Avui serem breus i ràpids, que la vostra productivitat està en joc. Per una banda, una introducció reflexió sobre la televisió, ara que que sembla ser el punt de mira a Barcelona, i tot de la mà d'Albert Serra i la seva nova sèrie de televisió "Els noms de Crist". Per l'altra, tornarem a viure un dels directes de l'any: el concert de Za! aquest estiu al Festigàbal.

A l'Albert Serra només se'l pot explicar referint-se a ell mateix. Una rara avis com la Ramona de l'Estany de Banyoles. El director d'El cant dels ocells (2008) o Honor de Cavalleria (2006), s'atreveix, juntament amb el MACBA, a realitzar un sèrie de televisió. Tot això és degut a què aquest és el mes de la televisió i ho podem veure reflectit a diversos museus i publicacions de la ciutat.

El cas del MACBA és semblant. Ells, però, han comissariat Esteu a punt per a la televisió? que descriuen com:

Aquesta és una exposició que explora el paradoxal espai estètic i públic que generen l'art contemporani i la filosofia quan surten del museu i del món acadèmic i es mostren a la televisió. És un projecte fet des del punt de vista de la televisió i de l'espai que habita, amb la finalitat d'alimentar una imaginació experimental que s'aparta del nostre present cultural. El resultat és una lectura inusual de la televisió en deu seccions que formen un itinerari per desaprendre allò que sabem sobre el mitjà i canviar les posicions discursives, enganyar els sentits i escapar de la dualitat d'emissor i receptor.

"Els noms de Crist" la podem veure online, aquí tenim el primer episodi. Encara és aviat per fer valoracions, l'anada d'olla és substancial i fins a veure cap a on tira, és impossible de qualificar. L'únic que sí que es pot dir és: visca la diversitat. I és que el simple fet de que poguem veure coses així ja s'ha de valorar positivament. No tot ha de ser encabit en el patrons dogmàtics. Així que preneu-vos aquest primer episodi com una finestra cap a algo diferent:

Els noms de Crist. Episodi 01



Podria dir les deu raons perquè Za! és dels millors grups acuals del nostre país, però poguent deixar reproduir aquest directe del Festigàbal d'enguany, per què ser redundant. Sobretot amb la bona realització per part de La Respuesta es 42 Prod. i el gran final apoteòsic d'aquells a qui anomenen Za!.

Za! @ Festigabal 2010 - Johny El Gordo (La Respuesta es 42 Prod.)