28 de nov. 2010

'LET US FACE THE FUTURE'

Llibertat creativa. Amb aquestes paraules es podria resumir la nova exposició que presenta la Fundació Miró que, sota el títol de "Let us face the future", reuneix 87 peces d'artistes britànics de la postguerra. Henry Moore, Francis Bacon, Graham Sutherland o Lucian Freud són només la punta de l'iceberg de l'explosió artística que va tenir lloc a Gran Bretanya des de finals dels anys 40 i fins a ben entrats els anys 60. Fins al 20 de febrer, la Miró us convida a fer front al que està per venir. Us hi atreviu?

Un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial, la vencedora Gran Bretanya va viure una revolució artística sense precedents. Ni l'horror de l'holocaust ni l'amenaça de la bomba atòmica van aconseguir callar les creacions d'una generació d'artistes tan lliures com contradictoris. La mostra "Let us face the future" s'inicia amb obres de Henry Moore i Francis Bacon, que posen de manifest l'estat d'ànim del seu país, però també de l'Europa immediatament després del conflicte.

L'exposició pren el nom de l'eslògan amb què el partit laborista britànic va guanyar les eleccions legislatives i va derrotar, contra tot pronòstic, al partit conservador que presidia Winston Churchill. Era l'any 1945 i aquesta victòria va suposar l'arribada de l'estat del benestar al país, així com l'inici de la seva recuperació econòmica i social. Van ser uns anys d'eufòria i alegria, que van desembocar en dues dècades de creativitat, plenes de llibertat i ironia. En aquest context van sorgir nombrosos artistes, entre que més enllà de Moore o Bacon també es compten les obres de pop art d'Eduardo Paolozzi, Nigel Henderson o Richard Hamilton, les escultures d'Anthony Caro o Patrick Caulfield, tots ells presents a la mostra de la Fundació Miró.

"Let us face the future" presenta un recorregut per 87 obres d'artistes britànics provinents de les col·leccions del British Council i l'Arts Council, de la Tate i del Pallant House Gallery de Chichester, entre d'altres col·leccions públiques i privades. A més, un cicle de conferències i workshops complementaran l'exposició, una de les més interessants que arriben a Barcelona aquest hivern.