6 de nov. 2010

DE TEHERAN A BARCELONA

Des dels terrats de les seves cases a Teheran, un grup de dones criden "Mort al dictador" i "Alà és el més gran" una i altra vegada. Aquesta és la imatge que el fotoperiodista italià Pietro Masturzo va captar des de la finestra de l'hotel on estava reclòs per les autoritats iranianes, després que li requisessin tot el seu material. I aquesta és també la fotografia guanyadora del premi World Press Photo 2009 i que, juntament amb les altres 170 instantànies guanyadores, s'exposa al CCCB fins el 8 de desembre.

Sota el lema "Estar informat depèn de tu" arriba per sisè any consecutiu a Barcelona el recull de les millors imatges del concurs més prestigiós de fotoperiodisme internacional. A través de les 170 fotografies seleccionades d'entre més de 100.000, l'exposició recorre els fets més importants que han tingut lloc arreu del món durant l'any 2009 amb la voluntat d'impactar l'espectador, però sobretot amb la finalitat de generar debat i crítica.

Enguany, el primer premi ha estat per una foto sobre les protestes de les dones de l'Iran contra el president Ahmadinejad i la manipulació dels resultats electorals del juny del 2009. Però també són presents a la mostra el conflicte palestí i els efectes de les guerres d'Iran i Afganistan, les conseqüències de la droga a Xile, Mèxic o Guinea Bissau o la lapidació d'un home a Somàlia. D'altra banda, també s'hi poden trobar altres temàtiques menys violentes, com pot ser l'anorèxia o els problemes de gènere a l'adolescència, la presa de possessió d'Obama o la vida quotidiana a l'Àfrica, lluny dels tòpics de la gana i la misèria.Aquesta exposició itinerant es podrà veure a 80 ciutats de 40 països d'arreu del món i a Barcelona, en concret, s'espera superar els 35.000 visitants de la passada edició.

Fins fa un parell d'anys visitar l'exposició era gratuït, però ja des de l'any passat l'entrada és de pagament, a causa de la falta de patrocinadors per portar-la a la ciutat. El preu és de 4.50 euros l'entrada normal i 3.40 euros la reduïda. Únicament podeu visitar la mostra de World Press Photo de franc els dijous de 20 a 22 hores i els diumenges de 15 a 20 hores.

Tot i això, al CCCB no s'exposen les sèries completes enviades pels fotoperiodistes, així que si voleu veure-les senceres heu de visitar el web de World Press Photo, on també podreu repassar les fotografies seleccionades en els 55 anys d'activitat d'aquesta fundació holandesa.