16 d’oct. 2010

ORDRE I DESORDRE

La Fundació Foto Colectania convida a descobrir l'obra d'un fotògraf poc conegut, però de gran influència, Paco Gómez, a través de 75 fotografies originals que posen de manifest la seva mirada extremadament sensible, que va saber captar com pocs la soledat i la vulnerabilitat de l'home. La mostra "Ordre i desordre. Fotografies de Paco Gómez", que podeu visitar fins el 29 de gener, no és més que un recorregut per llocs comuns a través de l'òptica d'un artista que va fugir de les modes del seu temps per obrir-nos als ulls a l'encant de la quotidianitat. L'oportunitat perfecta per descobrir un dels més destacats retratistes de la postguerra.


Paco Gómez (Pamplona, 1918 – Madrid, 1998) té una importància cabdal en la fotografia espanyola dels anys 60 i 70, tot i que la seva obra és desconeguda pel gran públic. Va tenir una formació autodidacta, però l'any 1956 va ingresar a la Real Sociedad Fotográfica de Madrid i, a dia d'avui, compta amb obres a algunes de les principals institucions de l'Estat, com podria ser el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS).

L'exposició que presenta la Fundació Foto Colectania suposa la primera retrospectiva d'aquest artista des de la seva mort. I és que aquesta institució custodia l'arxiu de Paco Gómez des de l'any 2001, format per 25.000 negatius, gràcies a una donació dels seus hereus amb l'única condició de custodiar-lo amb les millors condicions. En aquest cas es poden veure 75 fotografies originals, avalades per l'autor, que mostren la seva particular manera de veure el món, lluny del documentalisme dominant a l'època.

La seva obra es desvincula, doncs, del document social i humanista i s'acosta als elements formals, a les parets, als petits objectes, a les ombres, als espais buits. En aquest sentit, en la seva producció destaquen els motius arquitectònics o els paisatges de l'extraradi de les ciutats. Tot i això, la seva obra tan fonamentada en la realitat es presenta carregada d'un alt contingut simbòlic.

"Ordre i desordre. Fotografies de Paco Gómez" descobreix la mirada tècnica i innovadora d'un autor avançat al seu temps, caracteritzat per la seva perfecció tècnica i estètica, per una modernitat excepcional i una precisió exquisita. Moltes de les peces que s'exposen ja s'han vist en altres exposicions o s'han publicat en revistes, però també n'hi ha que veuen la llum per primera vegada. D'aquesta manera, la mostra suposa una gran oportunitat per descobrir la sensibilitat i singular modernitat d'aquest artista, que tot i dedicar 50 anys a la fotografia sempre es va definir com un simple "aficionat".