26 d’oct. 2010

MISSATGES I MATISOS


Samitier
Missatges de l'Aigua
Any: 2010
Nomada 57 / Discemdi

Missatges de l’aigua és el títol del primer disc dels Samitier. Es tracta d’un total d’uns 40 minuts de música repartides en 12 cançons, 3 de les quals van formar part del EP autoeditat i de descàrrega gratuïta amb els que es van donar a conèixer. Cal fer notar, però, que no han estat afegides ad hoc, sinó que gravades de nou ja que la línia de producció és la mateixa que en tot el disc.

L’aposta del quartet barceloní (en consten altres procedències, però el camp base el tenen a la ciutat comtal) costa de definir amb una sola paraula. L’esquema bàsic seria el pop amb un cert aire retro. A partir d’aquí, ens trobem amb peces més accelerades com “9 de cada 10” o “El copilot suïcida”, que amb una producció més vintage les podríem ubicar a la dècada dels seixanta. D’altres més relaxades i amb un clar matís personalista com “Amb la força d’una mà” o “Relleus”, en el meu entendre, una de millors del disc. Entremig, “Porter-Davante”r, molt bona carta de presentació o “Equilibri”, l’escollida per obrir el treball i que per l’ocasió compte amb uns encertats arranjaments orquestrals. No obstant, tot i els diferents registres que poden arribar adoptar, la recepta és aproximadament la mateixa, sòlida base rítmica, melodies digeribles i matisos, molts matisos. A això se li ha d’afegir la delicadesa amb que s’han tractat els textos, tot i que a vegades, algunes frases potser han acabat entrant amb calçador.

Cal destacar, tan la presentació del CD, digipack amb bones fotografies i els textos íntegres així com les nombroses col•laboracions amb que han comptat, de les quals cal destacar la secció de corda, Jaïr Domínguez a la guitarra o la inconfusible veu d’Òscar Dalmau.
Jo diria que se’ns acaba de presentar un altre bon grup. Cal seguir-los.

escrit per Joan Palahí