30 de set. 2010

GOOGLE CELEBRA ELS SEUS 12 ANYS


Fa pocs dies anunciàvem l'aniversari d'en Super Mario. Doncs bé, aquesta vegada el torn és del gegant de la tecnologia Google. Perquè el passat dilluns, el cercador d'entre els cercadors va arribar als 12 anys d'existència des que va començar a funcionar. I des de llavors han passat moltes coses i han aconseguit grans fites i algun que altre fracàs. Per celebrar-ho, què millor que posar un doodle de l'artista americà Wayne Thiebaud. I si vols saber més coses sobre aquest event i sobre el que ens depara pel futur Google, nosaltres t'ho expliquem després de l'hipersalt.

Es diu del que ara coneixem com Google va ser creat en un garatge a l'any 1998, i era la tesi doctoral dels llavors estudiants Larry Page i Sergey Brin que volien millorar les cerques en internet. I tot i que el registre del domini de la web es va fer el 17 de setembre, la data oficial és el 27. Era la època en que d'entre els grans cercadors destacaven Yahoo i Altavista. I pocs anys després Google els hi va passar la mà per la cara a tots dos. En l'actualitat el cercador fa més de mil mil·lions de cerques al dia.


No, no són els OBK, sinó els creadors de Google


Avui en dia Google Inc. és realment una multinacional de computació pública al núvol (concepte que explicarem en un futur post), del motor de cerca Google Search i una corporació de tecnologies de publicitat. El creixement en els últims anys ha sigut exponencial i esta considerada com una de les empreses més poderoses del món, però tot això no està exempt de polèmica. Com vam publicar fa uns mesos, alguns governs han denunciat al gegant americà per pràctiques poc legals. També se l'està acusant de monopolitzar, entre d'altres coses, les cerques. De fet, un dels grans misteris del seu cercador és l'algoritme que fan servir, que els ha portat a l'èxit absolut i, fins ara, ha estat impossible d'esbrinar ni de plagiar.

Però Google no és només un cercador, perquè a més tenen un gestor de RSS, el Google Reader, un correu electrònic propi amb una tecnologia que va superar a la del que era un indiscutible en el correu gratuit, Hotmail de Microsoft, i un navegador d'internet, el famós Chrome. A més també té programari gratuït al núvol com Google Docs o Picasa, que són aplicacions basades en l'Office i el Photoshop (i una mica de Flickr). Inclús un propi sistema operatiu mòbil i telèfon propi (Android i Nexus One). O, per mencionar alguna altra cosa important, s'autogestiona a través del seu sistema propi de publicitat (ja que d'allà venen el 99% dels ingresos de l'empresa). I això per mencionar-ne alguns dels seus serveis.


Aviat es dirà allò de que 'si Google no ho té és que no existeix'


Obviament també ha tingut algun fracas com ha sigut en el seu moment la seva xarxa social, Google Wave, de la que també vam parlar fa poc, o, per mencionar alguna cosa més, el seu propi sistema de microblogging a mig camí de xarxa social Google Buzz. Però quan tenen un fracàs, de cop en treuen més èxits, com és el cas de la seva millora en les cerques que han anomenat Google Instant i que ja podem disfrutar des de fa uns dies. I es parla de molts altres projectes i d'una política d'expansió que fa por i que fa pensar que l'acudit friki que mencionàvem fa molt de temps es podria complir, i segur que no a tothom li fa tanta gràcia.