29 de set. 2010

ESPECIAL PANTALLA MIRALL VAGA GENERAL


Avui que tots haurieu d'estar fent vaga, anant a les manifestacions oportunes i exercir el vostre dret com a éssers amb pensament propi. I per matar les hores us proposem una pel·lícula, un llargmetratge. Coneixedors de l'escàs esforç mental i de l'augment de temps lliure que tindreu en el dia d'avui ens acostem a l'inèdit punt de pensament crític que podeu patir per endossar-vos una bonica pel·lícula per a veure online.

*Avui 29 de setembre no actualitzarem més que aquest article que s'ha publicat a les 00 de la nit. Ens tornem a llegir dijous.

La pel·lícula és RIP!: A Remix Manifesto, que els amics de El Rancho tenen penjada al seu vimeo.RIP!: A Remix Manifesto és un documental que parteix dels smash ups de Girl Talk per indagar i aprofundir en el debat de què és la autoria, quan un es pot considerar creador, sobretot partint de la premissa que tot està inventat i que tot prové de còpies. I doncs, on és el límit del copyright?

La pel·lícula, tot i ser del 2008, va agafant més vigència any rere any, ja que és ara que els governs estan posant cartes sobre la problemàtica que suposen les descàrregues i l'ús de material d'altres per a noves creacions. De fet, com ja es diu a la mateixa pel·lícula, el film en sí és il·legal de tantes mostres com pren.

Reduir, Reutilitzar i Reciclar, la llei de les tres R en pro del medi-ambient sembla que no és extrapolable a les idees.


Un criminal que no respecta el copyright d'una pala

La idea de també pot ser que vulgui donar nominalitat a la propietat d'una idea. Així, tot i parlar bàsicament de música i una mica de vídeo o cinema, la pel·lícula també s'atreveix a endinsar-se en altres tipus d'idees culturals, com en el camp de la medicina, l'exemple el tenim a Brasil on van plagiar un fàrmac contra la SIDA.

Els múltiples exemples de que la progressió i recerca de novetats sempre prové de referències, influències o adaptacions d'idees, obres, fets, etc, ja realitzats xoca amb l'explicació de com el Sr. Disney va copiar el seu ratolí dels ous d'or, Mickey Mouse, i més tard els seus hereus varen demandar sense miraments a tots aquells que n'havien fet ús, com per exemple una guarderia que a les seves parets del pati hi tenia dibuixats ninots Disney.

Aquesta i altres idees apareixen al documental, que està realitzat a l'estil d'un altre de l'any anterior (2007), Zeitgeist

RIP!: A Remix Manifesto s'escau una pel·lícula imprescindible per veure el camí que està agafant la cultura occidental dins de les noves tecnologies. Per entendre quins són els interessos que hi ha darrera de protegir una idea, per aprendre a escoltar entre línies quan parla en Ramoncín o en César Alierta.


El vídeo parla per sí sol

A tot això, se'm plau idoni enllaçar-ho mitjançant la cita de Walter Benjamin (qui diumenge va cumplir 70 anys des que es va suicidar a Portbou) "No hi ha cap document de cultura que a la vegada no ho sigui de barbàrie" amb el recordatori del SURPAS de Portbou.I ja que hi som, no deixar d'esmentar el mateix El Rancho, que té els seus discs (Pony Bravo i Fiera) per a descarregar gratuïtament, així com la discogràfica de Barcelona Aloud. I no són els únics, totes les videocròniques que apareixen a Gent Normal també.