16 de set. 2010

EL LAMPISTA MÉS FAMÓS HA FET 25 ANYS


És molt baixet, d'origen italià, amb bigoti i sempre va acompanyat del seu germà. Si encara no saps qui és, segurament no ho sabràs encara que et diguem el nom. És una de les estrelles dels videojocs més grans de tots els temps, perquè durant aquests 25 anys que tot just acaba de fer, sempre ha estat entre els títols més venuts de la companyia japonesa Nintendo. Ell és en (Super) Mario. I si en vols saber més, t'ho expliquem després de l'hipersalt.

En Mario va ser un personatge que el gegant del videojoc Nintendo va fer néixer sota el seu primer nom de Jumper. El seu pare va ser en Shigeru Miyamoto que no només el va crear i li va donar forma sinó que també ha fet totes les variants possibles d'aquesta estrella dels videojocs, és a dir, Jocs de karts, de lluita o els clássics de plataformes. A més també ha estat l'ideòleg d'altres franquícies tan importants com la de Zelda, Nintendogs o el famós joc de fer gimnàsia Wii Fit.


Diuen que els videojocs són violents, però aquest home és entranyable


Tot i que en Mario va fer la seva primera aparició en un videojoc que ja pertany també a la història com és el Donkey Kong, d'aquest en va sortir un spin off que finalment s'anomenaria Mario Bros. El canvi de nom va ser degut a que el seu llogater va irrompre al pis d'en Miyamoto en un moment d'inspiració, per demanar els diners del lloguer. El seu nom era Mario Segale. Més tard van anomenar al seu germà Luigi perquè sonava bé amb el nom de Mario.

I si pensaveu que l'origen de l'aspecte d'en Mario era al·leatori, esteu ben equivocats. El barret vermell era per la impossibilitat dels programador de fer-li moure el cabell (obviament eren altres temps), el bigoti era per fer-lo diferent de la resta de personatges de videojocs i la roba era perquè es notés més que els braços tenien més moviment.


Fins i tot al mestre Punset li agraden els videojocs


Con a altres anècdotes, en Mario va ser primer concebut com un fuster, però se li va canviar l'ofici ja que els seus videojocs estaven plens de canonades i així tenia més sentit tot. Al 1993 es va fer una pel·lícula protagonitzada per Bob Hoskins (i on John Leguizamo feia del germà Luigi) que va ser un fracàs total a la taquilla. I durant més de dues dècades, el videojoc Super Mario Bros va ser el més venut amb més de 40 mil·lions de còpies a tot el món, pero que l'any passat es va veure superat per una altra creació d'en Miyamoto: el Wii Sports. Tot un mite. I vosaltres, heu jugat mai amb el Mario?

1 comentari:

Marc Grau ha dit...

Tinc la peli de Mario en VHS. Sí, vaig ser jo.