4 d’ag. 2010

WIKILEAKS I ELS ATACS DE MORALITAT CONTRA EL TEU PAÍSUna notícia molt curiosa i greu a la vegada però que, segurament per motius de seguretat nacional, no ha tingut quasi ressò mundial "gràcies" al govern dels Estats Units, però que ha catapultat la notorietat (i ha donat una gran publicitat) d'una pàgina web, Wikileaks, és la del soldat americà de 22 anys Bradley Manning, que va voler convertir-se en tot un heroi de la llibertat però que ara es pot enfrontar a càrrecs com el d'alta traïció contra el seu país. Si vols saber-ne més, nosaltres t'ho expliquem, com és habitual, després de l'hipersalt.

De tots és sabut que els exèrcits poden arribar a causar un nivell d'estrès inimaginable si no has estat mai a dins. I més si estàs destinat a terres immerses en continus conflictes bèl·lics com pot ser Iraq, arribant a presenciar autèntiques atrocitats, com són les que es produeixen a les guerres. I Bradley Manning, soldat del exèrcit dels Estats Units d'Amèrica de només 22 anys però que era analista dels serveis d'intel·ligència de l'exèrcit destacat a una base a 60 quilòmetres de Bagdad, ho va patir de valent.

Però on altres s'haguessin tornat bojos en veure tantes injustícies que es feien de manera totalment impune pel teu propi país i sobre gent totalment innocent (els coneguts danys col·laterals), Manning va tenir un altre tipus d'atac: de moralitat. Se sentia en el deure de què tot el món sabés la veritat sobre tot el que el seu propi exèrcit volia amagar. Va ser llavors quan, a un CD verge on va escriure Lady Gaga, pressumptament va descarregar-se, entre altres dades secretes, 92.000 documents classificats pel seu govern que posaven en dubte l'ètica del seu exèrcit i inclús la impunitat dels seus actes i les seves vulneracions de qualsevol dret humà.


La nostra diva últimament està a tots els 'saraos'


Tota aquesta informació va arribar a les mans de la pàgina Wikileaks (que vindria a ser traduït com wikifiltracions), que és un portal wiki on es publiquen, de manera totalment anònima i segura, documents i dades de caire corporatiu, religiós i/o governamental/militar. L'objectiu d'aquest lloc web, fundat fa 4 anys per l'australià Julian Assange, és la denúncia pública de qualsevol injustícia o infracció de qualsevol dels drets humans o dels drets fonamentals, sobretot per estats on no existeix la democràcia.

No content amb tot el que va fer i amb ganes de què tot això arribés el més lluny possible, va confiar i confessar les seves accions a un conegut pirata informàtic, de nom Adrian Lamo, també tot buscant respecte i aprovació. Però aquest el va traïr en un acte que ell va argumentar "com a deure amb el seu país i de consciència social" i el va denunciar. Bradley Manning es troba ara a la base militar de Quantico, sota arrest i a l'espera d'un judici on el poden condemnar a fins 52 anys de presó.


Una bona campanya de màrqueting per una bona causa


La situació de la informació que poseeix Wikileaks és una mica confosa, tot i que ja s'ha publicat part, però degut als acords de confidencialitat i polítiques no poden dir res del seu informador, la qual cosa no implica directament a Manning fins que es pugui demostrar del tot. Mentrestant ja existeixen moltes pàgines de recolzament i de recaptació de fons per la seva defensa i per defensar i argumentar tot el que pressumptament ha fet.

Una història que reobre un gran debat sobre els exèrcits i els drets humans i fonamentals que sempre acaben vulnerant. Però com sempre, tot s'amagarà darrera del fum d'una altra història menys important però suficientment manipulada com per cridar l'atenció de l'opinió pública.L'estrès també fa desenvolupar la creativitat