11 d’ag. 2010

L'ÈXIT DE TUENTI I EL FRACÀS DE GOOGLE WAVE


Parlar de xarxes socials és sempre fàcil, perquè estan de moda, perquè sol ser un tema recurrent amb el que pots arribar a qualsevol altre tema, i perquè és estiu i a l'actualitat ara mateix no hi ha gairebé res interesant de què parlar. Però aquests dies s'està parlant, i molt, de dues d'elles que estan sent notícia per diversos motius: Tuenti i Google Wave. Si en vols saber més, dóna-li canya a l'hipersalt.

Si una cosa està quedant clara després d'aquestes dues notícies és que les xarxes socials són tot un negoci en constant evolució. És prou evident la repercusió de llocs com Facebook, una font d'ingresos en publicitat que ha traslladat al seu fundador a les primeres posicions de les fortunes més grans del món, segons la revista Forbes, que ronda els 4 mil mil·lions de dòlars. Quasi res.

Una prova de tot això és la que ens arriba en forma de notícia, i és que grans empreses de les telecomunicacions i de tecnologia en general com són Telefónica i Google que ja van invertir fa anys en xarxes socials, han tingut sorts similars, però en el cas de l'empresa espanyola, ha anat més enllà i ha acabat comprant la fòrmula de l'èxit: S'ha fet amb el 85% de Tuenti, la xarxa social amb més trànsit (fins a 8 mil·lions de persones, o sigui, usuaris únics) de l'estat espanyol, inclús per sobre del poderós Facebook.


Qui els hagués dit de petits que es farien rics... copiant!


Però no és la primera vegada que Telefónica intentava fer negocis amb les xarxes socials. Fa un parell d'anys van crear un projecte anomenat Keteke en el que van invertir molts diners per desbancar un jove Facebook i una emergent Tuenti. Però el negoci no va acabar de donar fruits i poc a poc va anant perdent importància en l'inmensitat de la xarxa. Amb la lliçó apresa han apostat aquesta vegada per un cavall guanyador per la poc menyspreable xifra de 70 mil·lions d'eurus.

Un cas simil·lar és el que aquests dies està patint el gegant americà Google, tot i que rarament un projecte seu arriba a fracasar o no amb tant de ressó. El seu intent de crear una xarxa social (Google Wave) està a punt de desaparèixer segons es confirmava fa uns dies al blog oficial d'aquest projecte. Però aquesta vegada, els propis usuaris s'han multiplicat per fer soroll i fer grups per evitar aquest tancament, que en pocs dies ha crescut fins superar les 20000 persones, tot i que el conseller delegat de Google va afirmar que la seva xarxa social era massa avançada pels usuaris que hi formaven part.


Google ha guanyat molts seguidors entre els que destaquen els programadors


Negoci o no negoci, el que sí que està clar és que les xarxes socials ocupen massa temps de la nostra vida, i ara, que és estiu, hauríem de sortir més. Així que després de llegir això, us aconsellem que aneu a la platja, bebeu mojitos o feu les dues coses a la vegada, no?