26 d’ag. 2010

FUTBOL I FRIQUISMEAra que ja ens comencen a bombardejar durant aquest final d'agost amb futbol i més futbol, amb tornejos sense cap tipus d'interés, presentacions oficials, prèvies de competicions europees, i inclús absurds partits de sel·lecció que són menys que necessaris (perdó, per la butxaca d'algú si que ho són), no tot ha de ser sempre el mateix. Gràcies als nostres amics frikis islandesos del Stjarnan ens arriba la visió més divertida d'aquest esport. Així que si encara no has sentit parlar d'aquesta gent, nosaltres t'ho expliquem després de l'hipersalt.

Com que el futbol sempre ha estat un esport per les masses, no ha estat exempte de moments divertits. Des de jugadors extravagants amb pentinats impossibles i equipació molt cridanera, fins a aficions famoses pels seus càntics, o jugadors capaços de llençar els xuts de penal de manera que no fan més que omplir les noticies dels diaris esportius i convertir-se en els videos més vistos a youtube. O també podríem parlar de les celebracions dels gols, que ultimament estan donant molt a parlar on destaquem un petit equip islandés que poc a poc s'ha fet famós gràcies a les treballades i particulars formes de festejar les seves anotacions.


Fricoleg 24 al mig
Tot un ídol... en estilisme


L'equip de futbol del Stjarnan FC, de la Úrvalsdeild (que vindria a ser com la Primera Divisió del seu país, Islàndia), és un equip d'un modest club d'esports on predomina el futbol però en el que es practiquen moltes altras modalitats, i que va aconseguir l'ascens tot just fa una temporada. Doncs ara s'han fet molt famosos i no deixen de sortir per la televisió i a tots els mitjans i blocs de futbol del món gràcies a les seves excèntriques i originals celebracions de gol, i que cada setmana (és a dir, en les que tenen sort de marcar) renoven per seguir guanyant més i més fama i repercusió. Una bona estratègia de màrqueting. I molt barata!

Si encara no ho has vist, et podem dir que aquest equip, plé de caps rosos, han fet des de una de les seves "actuacions" més famoses com va ser la de la pesca del salmó, fins a la última d'aquest passat cap de setmana que era la granada, passant pel vals, el neixement d'un nadó, la bicicleta humana o el "rambo". I com que han estat molt difoses aquestes últimes setmanes per internet, només posarem un petit video amb com les practiquen i com les fan, a mode il·lustratiu.


Un petit recull dels seus particulars "entrenaments"


I no és l'únic equip "fora de la norma" per motius extraesportius. Ja fa temps que sona a tot el món el nom del FC St. Pauli, un equip d'un barri d'Hamburg amb aquest mateix nom el qual té una bandera amb el símbol pirata, que vesteixen tots de negre i que sempre van acompanyats de la cançó Hells Bells dels ACDC quan surten al camp o de la famosa Song 2 de Blur quan fan un gol al seu camp. A més, tenen uns estatuts en els quals es reflexa que són un club antifeixista, antimascliste, antihomòfob i antirracista. Tot això ha fet d'aquesta entitat, amb 100 anys d'història, una icona a dintre dels esports i digna de culte, com es demostra amb el gran nombre de seguidors a tot arreu.


És impresionant veure i sentir als aficionats cantar així els gols


Aquest club és un, sinó el que més, dels clubs amb més seguidors a tot el món i fortament lligat a altres clubs del món, com el Celtic de Glasgow, i a grups musicals com Asian Dub Fundation, Turbonegro (els quals van composar una cançó pel St. Pauli) o Bad Religion, entre d'altres, gràcies també al seu fort vincle amb la cultura punk.

Està clar que no tot l'esport és només negoci. També hi ha altres coses que fan que la gent en sigui tan i tan fan. I aquests dos clubs en són una gran mostra. I tu a qui segueixes?