24 de jul. 2010

'POLÍTICAMENT INCORRECTE'

A partir de retalls de paper de la revista francesa Paris Match dels anys 50, Pedro García Villegas es converteix en un cronista crític amb els personatges protagonistes de les seves obres, per on desfilen des d'una tristíssima Marilyn Monroe fins a un somrient Fidel Castro, passant per toreros, polítics de renom i parelles reals. La galeria Montcada presenta aquesta mostra sorprenent que fusiona pintura i collage i s'acosta decididament al pop-art.

Amb "Políticament incorrecte", García Villegas, convertit en cronista contemporani, aprofundeix en les imatges planes a través de collages, que retalla, pinta i dóna color. Tot per transportar-nos, des d'una perspectiva àcida, a la societat dels anys 50, a través d'imatges publicades a la revista Paris Match. D'aquesta manera, aquest artista plàstic fa desfilar pels seus quadres personatges coneguts del món de la política, de la reialesa, de les arts i de l'espectacle, amb la cruesa i el punt d'ironia necessari per crear espectacularitat i agradar tant a petits i a grans com a entesos i profans en la matèria plàstica.

La revista es converteix en la paleta de colors de l'artista i entre les seves pàgines busca el color que necesita, la paraula adequada per al personatge retratat i el gris idoni per l'ombra de la composició. La seva pintura és directa i atractiva i, des del primer moment, fascinant. Fuig d'intel·lectualitats complicades i es presenta propera i simple. Tot i això, les seves obres tenen més d'una lectura i requereixen sempre dues visions: una de lluny, per apreciar la totalitat de la peça, i una altra de molt a prop, per descobrir les paraules amagades.

El seu estil personal s'acosta al Pop-art i fusiona pintura i collage per oferir una visió crítica i àcida del món. Una de les obres més singulars és el quadre titulat "La sospita", on García Villegas recrea un retrat fotogràfic del matrimoni Kennedy fet per Richard Avedon. Amb aquest títol, l'artista ens convida a mirar amb uns altres ulls la suposadament idíl·lica relació entre John i Jacqueline Kennedy.

Després de l'exposició individual que García Villegas va protagonitzar fa un parell d'anys a la mateixa galeria, amb èxit de públic i gran ressò entre els mitjans de comunicació, l'artista exposa els seus treballs més recents en aquest espai del Born fins al 14 de setembre. Imprescindible!