16 de jul. 2010

LA REVOLUCIÓ A LA INDÚSTRIA CINEMATOGRÀFICA


T'agrada el cine? T'agradaria participar en un gran projecte de cine però sense necessitat de tot el circ que inevitablemente es forma al voltant? Doncs ara ja pots. El cinema 2.0 també és una realitat. Pots participar de manera activa (dirigint) o de manera passiva (finançant) i convertir-te en un creador o en un mecenes del setè art. Si en vols saber més, t'ho expliquem després de l'hipersalt.

Si per alguna cosa ha servit i molt tot el fenomen d'internet és per a la difusió i l'apropament de la cultura a tothom, ja que històricament sempre havia estat un privilegi només per a unes poques, riques i poderoses persones. Però tot això ha evolucionat de manera tan ràpida en els últims anys que podríem considerar que la cultura ha esdevingut un dret universal més. I el cinema no podia ser menys.

Però no només podem aprofitar-nos per propagar la cultura, sinó també per formar-ne part. L'aparició de nous conceptes de fer cinema es veuen reflectits en projectes com La Wikipeli, que ja va per la seva segona edició, i El Cosmonauta, una nova idea per patrocinar, finançar i difondre el cinema més enllà del que arribava fins ara.


Una marca de cervesa patrocina el projecte


I què aporten de nou aquestes dues pel·lícules?

La Wikipeli va començar com un projecte que dirigien en José Corbacho (ex de El Terrat i director de Tapas) i Santi Cruz, sota el nom de Universos. Es tracta de què mitjançant la xarxa 2.0 es pugui dirigir aquest projecte col·laboratiu de manera que, coordinat pels dos directors principals, tothom qui vulgui pugui aportar i prendre decisions sobre la pel·lícula. En el primer llargmetratge van participar fins a 3.257 persones. I en la seva segona edició, coordinada per Jaume Balagueró (Rec), el nombre de codirectors està a punt de duplicar la xifra anterior.

El Cosmonauta en canvi és un pas més enllà. Es tracta d'un projecte transmedia, un concepte en ple desenvolupament però que més o menys ve a ser un projecte on fent ús dels diferents mitjans de difusió d'informació es pot arribar a donar molts diferents enfocs de la narració i/o distribució del film, tot i que com pensen alguns, és on el cinema deixa de ser-ho. Però una de les principals innovacions és, com ells diuen, "un nou model de financiació, producció i distribució". Això es fa mitjançant el crowdfunding, que no és més que les petites però multitudinàries col·laboracions econòmiques per financiar un projecte, com en aquest cas és un film, i que tenen la seva recompensa amb l'aparició dels noms als crèdits i amb un petit detall. La distribució es farà de manera totalment "oberta" i amb llicència Creative Commons, que ja vam explicar el seu dia. I la difusió serà simultània tant amb DVD/Blu-Ray com per internet en HD i sales de cine.


El protagonista de la pel·lícula


No podíem deixar de mencionar el projecte fet a la nostra terra d'una altra pel·lícula col·laborativa, La Tweetpeli. Amb una finalitat totalment social, és un film fet a través de Twitter i dels seus usuaris. Quan s'estreni, primer es farà a través d'aquest nou mitjà i després a les sales convencionals. I la recaptació anirà a una ONG que triaran els propis usuaris. Original i solidària.

Conceptes 2.0 que encara estan en procés de maduresa però que poc a poc van adquirint més rellevància a la xarxa, ja que molta gent hi pot formar part sense la necessitat ni de tenir molts diners, ni de ser molt famós sinó simplement de tenir ganes de participar de la cultura i de l'art.