17 de jul. 2010

LA REIVINDICACIÓ DE PORTUGAL

Més enllà dels múltiples (i sovint cruels) tòpics sobre el país veí, existeix una Portugal dinàmica i creativa, rica en contrastos i cosmopolita. La mostra "Impressions i comentaris. Fotografia contemporània portuguesa", de la Fundació Foto Colectania, és una porta oberta a descobrir la realitat calidoscòpica d'un país que de tan a prop que el tenim, sovint desconeixem. D'entrada poden semblar només un grup d'imatges de temes i autors variats, però cada paisatge, retrat, arquitectura o interior que apareixen en les 40 fotografies de l'exposició reflecteixen com la nova generació de fotògrafs portuguesos veuen el món que els envolta.

L'exposició, que podeu visitar fins el 18 de setembre, recull una selecció d'instantànies de 26 autors, la majoria dels quals ronden els trenta anys. I precisament aquesta és una de les singularitats d'aquesta mostra: la frescor i joventut que hi ha darrera de cada treball.

Es tracta d'obres de dues de les col·leccions portugueses més destacades de fotografia, la del Banco Espirito Santo i la de la Fundaçao Serralves que, tot i comptar amb grans noms, avui històrics, d'artistes portuguesos entre les seves col·leccions, en aquest cas aposten pel futur de la fotografia, pels que algun dia potser formaran part d'aquesta llista de noms històrics.

Hi podreu veure des de mostres del turisme que envaeix el sud de Portugal, a través de l'òptica de Patrícia Almeida, fins a la tragedia dels boscos cremats de Nuno Cera o la superposició d'imatges de la revolució portuguesa de 1974, que Mariana Silva ofereix en format super 8. Propostes diverses que tenen el segell propi dels seus creadors, ja que no han passat per escoles, sinó que s'han construït a sí mateixos, sovint més enllà de les fronteres del seu país.

Aquesta mostra vol fer visibles les obres de joves fotògrafs emergents per primera vegada al públic barceloní. Artistes que tot i ser encara desconeguts per a nosaltres, mereixen ser descoberts, discutits, valorats. Una nova visió de Portugal per a ulls que fugen dels estereotips.