12 de jul. 2010

ANTI CRÒNICA DE MONTJUÏC DE NIT


Com amb tots els esdeveniments, un cop passats toca fer la crònica, el balanç, dir grups que sí grups que regular i grups que no. Doncs bé, no vinc a fer això. Quasi obviarem els grups per entrar al turrón: què ha sigut això de Montjuïc de Nit. Més aviat cal analitzar el perquè. Quina necessitat hi havia de celebrar aquest festival.


Tot el que explicaré o qüestionaré en aquestes línies està o poc contrastat o gens, però el que és segur és que ho conec de primeres fonts i de les pitjors millors males llengües en general, això sí, suficient creïbles (believe!) per a que jo les escrigui i ho signi.

El cas és que la primera notícia que vaig tenir d'aquest festival va ser al concert d'Enablers i Picore al Sidecar quan el baterista d'una de les bandes que ha tocat al Montjuïc de Nit comentava la presència d'un festival a Barcelona on festivals de renom com ara el Primavera o el Sónar tindrien escenari propi. Aquest músic situava tot el tinglado a la Diagonal i el tractava com "el festival de la Diagonal". El pintava molt bé: que si un escenari del BAM que si un escenari del LEM, etc.

Encuriosit és poc. Saber que el nostre Ajuntament muntarà un tinglado d'aquestes característiques al cantó de casa em va fer rebuscar pels internets d'aquest món amb el resultat i sorpresa de que no hi havia cap rastre de l'esmentat festival.

Pocs dies després, a un conegut bar de gràcia que no anem mai i que voldria mantenir-lo en l'anonimat a pesar del documental que li han fet els del 33, diversos components de diferents grups (dos o tres) em varen desvetllar part de l'entramat.


Escenari BAM, 21h

Resulta que ells també hi haurien de tocar. Tenien la comunicació que sí, però semblava que al final no es faria. Això era a finals de maig principis de juny. La història era que tot el pollastre que estava muntant l'Ajuntament era el p*to comiat de la Diagonal. Sí. Recordeu que l'Ajuntament volia reformar la Diagonal i que es va fer un referèndum pel qual la haver d'empassar-se l'orgull, abaixar-se els pantalons i acceptar la voluntat dels ciutadans? Encara me'n recordo de l'Hereu a la pantalla dient algo així com que la resposta ha estat clara, l'hem entesa bé i actuarem en conseqüència.

Doncs tot el que finalment coneixeríem com a Montjuïc de Nit sembla ser que era la festa de comiat de la Diagonal. És per això que els músics que em vaig trobar i que hi havien de tocar, els que tenien les notícies més pròximes, dubtaven seriosament que finalment es fes el bolo. No havien rebut cap negativa per part de l'Ajuntament o entitat organitzadora, ni molt menys, tan sols un silenci i el resultat del referèndum.

La següent notícia que vaig veure relacionada amb el tema era el Montjuïc de Nit que tots coneixem. Més o menys la notícia va sortir a principis-mitjans de juny. Aquí a Gent Normal varem difondre-ho com a molt 4 o 5 dies després de que se'n sabés res, la data és del 19 de juny. Recordem que s'ha celebrat el 3 de juliol. Feu els càlculs: dos setmanes (va, tres si m'apureu) després de conèixer l'existència del festival, se celebra. Dues setmanes per publicitar-se, dues setmanes per convèncer a la gent que valia la pena, dues setmanes perquè arribés a tots els possibles assistents. Dues setmanes entre que veu la llum fins que s'acaba.

Parlant l'altre dia amb un dels organitzadors del Festus em deia que mai més tornava a organitzar res així de gros amb només dos mesos d'antel·lació. Dos mesos, dues setmanes. Però és clar, on no arriba la calma i el "pas a pas" arriben els diners.

El resultat ha estat el que ha estat. I és que a qui se li acut muntar un tinglado així el dia en què la selecció estatal de futbol es juga el seu pas a les semifinals del mundial? A qui li passa pel cap muntar-ho el mateix cap de setmana que a Vilanova hi ha el Faraday? Amb el partit la competència és directe, però encara saps que és més que probable que els barcelonins que estiguin a Barcelona, un cop el partit estigui conclòs, poden assistir a l'esdeveniment.

I és que molt a pesar nostre encara té més força veure un esport d'equip per la televisió que un espectacle en directe, en viu, i tot i que als organitzadors els hi hauria de ser igual, ja que el públic d'un i de l'altre no mantenen cap relació implícita de competència, no poden menysprear l'addicció que hi ha aquí (el terme obert d'aquí és perquè no tinc collons de dir on comença i on acaba aquest aquí) en veure si un dels equips és capaç de posar una piloteta en una xarxa. Amb el Faraday és diferent. Tots aquells que, recordem-ho, són públic potencial, tenien l'abonament pel Faraday ni es plantejarien trepitjar Montjuïc, i comptat a ull estem parlant d'un miler de persones.

Tan desolador que a les vuit del vespre, a l'escenari Primavera Sound, mentre tocava Fred i Son hi havia menys de 10 persones dretes davant l'escenari (assegudes pels voltants pot ser n'hi havia 20 desperdigades), quan, per contra, ara fa poc menys de mig any, al concert que ells mateixos varen donar a la sala Monasterio a primera hora de la tarda dins el Primavera Club el públic cobria gaire bé fins al sold out. Aquest dissabte el públic òbviament estava al Faraday o agafant lloc per veure la roja.

Això no és tot. Ja que degut al retard de confirmacions i desconcert per part de, com a mínim, alguns grups, els Vs de l'escenari BAM també se'n van veure ressentits. I és que hi va haver grups que no varen poder assajar conjuntament fins a les proves de so que es realitzaven hores abans del concert. Normal que la majoria de versus anéssin reguleros.


Omnipresent Colomo

Però això, en realitat, són minúcies i anècdotes. El que realment em preocupa és que l'Ajuntament es manegui per Barcelona com per casa seva. Sí, són els administradors i l'autoritat potestant de la ciutat, són els cuidadors, els dirigents, però no els propietaris. Barcelona no és de l'Ajuntament, l'Ajuntament és de Barcelona. I doncs, com s'entén que en, no ho sé, dues, tres setmanes, passin del projecte d'un festival a la Diagonal a muntar-ho a Montjuïc? Com qui diu, que no pot muntar-ho al saló de casa seva i ho munta al rebedor.

No ens descuidem que el Montjuïc de Nit comptava amb 13 escenaris (aprox.), que no estem parlant del Lemon Day o del PopArb. La conclusió a què un arriba és que abans de saber el resultat del referèndum, ja havien preparat tot el festival. Ja havien contractat les bandes, i, sobretot, el backline. Un festival amb tants escenaris no és físicament possible de montar amb dues o tres setmanes. Ja pots patejar tot Barcelona que si vas a demanar 13 entarimats amb les seves P.A. amb les seves taules de so, el cablejat, els poliklyn, els tècnics les llums, etc, etc, etc. no ho trobes. Les empreses de lloguer lloguen tot el que poden (i més) sempre, no estan esperant que hom es presenti i els digui que vol muntar 13 escenaris de l'embergadura dels de Montjuïc al cap de tres setmanes.

Per no parlar de la tristor a les barres. Fins ben bé les onze hi havia més barres i més cambrers que assistents, que a més només servien begudes ja que encara no tenien pa per a entrepans. Merci. Però és que a les 3 o voltants, amb el Montjuïc de Nit a mitja entrada, ja només quedava ginebra, vodka i cervesa. Però què esperaven? Molta gent? Poca? Quina previsió van fer?

Després hi ha el tema pasta. Quant ens ha costat tot això? Perquè són públics els diners. Ja tenim les festes de la Mercè, les de Gràcia i les de cada barri, etc. Era necessari un festival de música? No dic que no inverteixin en la música jove i d'aquí, però muntar un festival així no ajuda en res, és una simple medalla que es pengen els de l'aAuntament per dir com promocionen la música d'aquí. Au va. Que qui pagava, contractava i seleccionava els artistes eren els propis escenaris. L'Ajuntament posava la infraestructura, però les bandes no. Total per unes hores de no res que no deixen petjada més enllà que una altra festa d'estiu.

Així doncs, la preocupació és doble. Per un costat l'ús que en pot arribar a fer l'Ajuntament de la (nostra) ciutat i per altre quin és el sistema d'inversió del (nostre) capital i, filant més prim, quin és el sistema d'inversió per a la promoció, difusió, etc. de la música de sotarrel, la que d'aquí tres anys faran servir per posar a la careta del programa juvenil o de tendències del 33.

Sí, és la història de sempre, però no per això està de més tornar-ho a dir.

20 comentaris:

thebleras ha dit...

Tens més raó que un sant...molt bona l’anticrítica...

xavi ha dit...

després ens queixem que no tenim aquest tipus de concerts gratuïts i de bandes "no comercials" a bcn!! no ho entenc. Sí que estic d'acord en part amb la crítica però no amb el fet que vam poder veure bons grups, amb una afluència de públic digne (per una vegada allò no era agobiant com alguns escenaris de la Mercè o BAM d'altres anys).
I no parlem de diners, pq quan obre el metro fins a la 1h per grans aconteixements com concerts d'Alejandro Sanz o Shakira això suposo que també té un cost i no ens queixem. Per un cop que l'ajuntament se'ls gasta amb una altra tipus de cultura més "independent" (digue-m'ho així, amb la boca petita) no em sembla gens malament. No tornaran a fer-ho si ens queixem d'aquesta manera.

Muntsa ha dit...

Amb la que està caient hi ha coses que no fan falta, per molt "independents" que siguin...
A més si només fos un cop que s'ho gasten...però em sembla que no és només un cop.

L'escena "independent", o com li vulguis dir, necessita altre tipus de suport més enfocat a sales de concerts o fins i tot a locals d'assaig.

xavi ha dit...

digues, exceptuant el BAM, on podem veure aquest tipus de concerts gratuïts. No sé el cost d'ahir de veure la roja a pl. espanya, i sí que necessita un altre tipus de suport a les sales de concerts, el problema és que aquestes són privades i per fer arribar això a un públic encara jove que no es pot gastar diners en un concert a l'Apolo, Razz o Bikini doncs no està malament, penso. I no només joves, a tot el públic, primer que opinin i puguin veure grups per a després omplir sales i vendre entrades, que de fet és això del que viu la música actualment.

Muntsa ha dit...

Si la gestió ha de ser com la de Montjuïc de Nit, amb el BAM n'hi ha més que suficient. Sobretot per veure segons quins grups. El problema está en la gestió, no en la idea.

Respecte a això de la roja. Barcelona és de tots i ahir hi havia molts barcelonins a Plaça Espanya que també paguen els seus impostos. Jo no ho comparteixo, ni ho defenso, però la realitat és la que és. Els que ahir es van acostar a la pantalla gegant tenen el mateix dret que aquells que van al BAM a gaudir dels concerts. Igual que aquells que van a veure a Shakira al Palau Sant Jordi tenen dret a tornar a casa en metro.

Lluís Huedo ha dit...

I sobretot s'huria d'obrir (reobrir?) el debat de quin és el paper o quin grau d'implicació han de tenir les autoritats en tot el tema cultural.
No sov partidari dels premis (qui decideix que és bo o dolent?) ni d'organitzacions d'esdeveniments pel simple motiu que això de que "t'ho donen gratuït" jo ho trobo més que et donen gratuït els grups que ells decideixen.
la segmentació que es pot està produïnt fa por. A part de tota la sere de valors que van lligats a cada tipus de música (art).
Sembla que no hem aprés res del Rock Català.

Com bé diu la Muntsa, que posin (promocionin, etc) boxes d'assaig per a qui vulgui (faci rap, reggae, punk o sardanes) i que no es reparteixin meritoriament ja que és la primera rao d'estancar la música als grups ja solvents.
Que ajudin als locals que ho dessitgin a ser insonoritzats en vers de denunciar-los.

Un llarg etc.

quique ha dit...

res no és gratis: es paga el backline, es paguen els grups, es paga les valles anti avalots, es paga tot. Sembla mentida que amb el que cau i el que ha caigut (les crítiques al despilfarro del referendum encara s'escolten), a l'ajuntament encara li quedin prous nassos per muntar un altre tinglado ridícul.

Ja no es tracta ni que es gastin els diners en una cosa o l'altre, només que els diners públics es gastin en alguna cosa amb cara i ulls.

Aquesta merda tampoc no es gratis per nosaltres, ho paguem i ells ens fan propaganda de lo guays que és l'ajuntament recolzant els festivals i la cultura gratis. I com que nosaltres ja ho hem anat pagant, ens quedem tan contents. Quina bona merda que es pensin que som tan beneits i que no els falti raó.

Anònim ha dit...

No se que gestión se critica... es mejor que el ayuntamiento, si tenian ya contratos firmados, pierda el dinero antes que mover el festival? Es malo que se gasten el dinero en conciertos gratuitos? en alguna ocasión es malo eso? es malo usar un espacio público como Montjuic, para hacer cosas públicas?
Lo unico que puedo criticar del festival es que no tuvieran tónica. Me jode mucho mezclar la ginebra con limón, pero pedir el libro de reclamaciones por ello me parece algo aburrido.

Christian ha dit...

Exacto! no nos quejamos porque es aburrido, y así nos va...

La crítica es totalmente coherente. Y que yo haya pagado algo que no quiero no he podido elegir no es motivo de celebración para mi

Lluís Huedo ha dit...

La critica es porque ya tenían los contratos y todo el tinglado antes de saber si se iba a hacer (lo de la diagonal).
A que sus soluciones pasen por la apropiación de la ciudad como si fuera su casa.
Y, como vienen haciendo, invertir de una tacada X dinero público destinado a Cultura en ves de hacer un plan estratégico para que ese dinero de frutos y se vuelva "rentable".
Por lo menos se estuvieran quietos y no jodiendolo todo con su "prostitución" de la cultura.

Anònim ha dit...

Però no ha estat el primer any que s'ha fet això del Montjuïc de Nit! potser sí ha estat el primer amb estructura macro-festival-musical i si han reaprofitat la frustrada planificació feta pel tema de la Diagonal, doncs benvinguda! Totalment d'acord amb la previsió d'assistents, barres i cambrers avorrits.

Salva ha dit...

El que faltava, un altre web en català proconvergent. Quina sorpresa.

Christian ha dit...

Jo respecto totes les opinions però... què té que veure el que s'ha dit amb la política?
Ah, i jo hi estic d'acord amb el que es diu i soc socialista :)

Lluís Huedo ha dit...

Doncs jo que ho he escrit odio els socialistes, a l'igual que els d'Esquerra, però no tant com el PP o els de CIU.

Muntsa ha dit...

Doncs a mi m'encanta...és el millor que ens han dit després de 'la Cope de l'indie'.

Per cert, jo sóc de Joan Laporta!

Lluís Huedo ha dit...

Ves per on, diners públics d'aquest any:

MONTIJUÏC DE NIT: 900.000,00€
SÓNAR: 125.000,00€

I el Sónar és qui ha rebut la major subvenció d'aquest any.

Més esgarrifances a http://www.nativa.cat/2010/07/revisions-subvencions-cultura-barcelona-2010/

Dona per tornar a escriure el post!

Anònim ha dit...

crec que no s'han de barrejar les coses: que hi hagués un partit de futbol (potencialment) important -cosa que no es sabia quan es va programar la data en qüestió, la mateixa de l'any anterior...-no treu que no s'hagi de fer. per aquests set sous s'hauria de deixar de fer qualsevol cosa cultural quan hi ha futbol, tancarien els cines i tot... doncs no. i sí els diners són públics i la premsa n'anava plena. el festival es va començar a muntar molt abans del referdum i es va mantenir l'estructura canviada de lloc. i sí, al faraday només hi caven 2000 persones així que no es depenia d'elles per a omplir montjuïc. i sí els primers concerts estaven buits però també les sales del nacional, la miró i etc.

JG ha dit...

Amb això del futbol jo estic totalment d'acord amb el comentari d'aquí dalt.

Ara, això que han publicat a Nativa, que aquella merda (perquè era una merda) de festival mal organitzat i sense cap gràcia hagi costat casi un milió d'euros té moltíssima tela eh!

Anònim ha dit...

ah és que no cal que ho publiqui nativa... les subvencions són públiques i les pot consultar TOTHOM

Lluís Huedo ha dit...

A veure,
1. Em queixo justament de que el fútbol no hauria d'importar (jo estava a Montjuïc, no mirant el fútbol), però la realitat és la que és.
El calendari del fútbol estava marcat, les previsions optimístes i pesimistes del que faria la "roja" (ull que no dic què és se pesimista i optimista) es podien fer. I no parlem d'un partit qualsevol, sinó d'un al que es demanava que l'ajuntament poses pantalles genants a disposició. Fa dos anys, la final de la Champions (competició anual) en la que jugava un equip local de Barcelona (i no per primer cop) els del primavera varen modificar els seus concert per no fer-ho concidir. Ells que sí que s'hi jugen els quartos varen pendre aquesta desisió.

2.No cal que ho publiqui Nativa, si cal que et llegeixis el seu escrit per entendre la reflexió.
A veure si ara haurem d'anar al quiosc i apart de comprar l'ABC i El Mundo, també haurem de comprar el BOE a diari