17 de juny 2010

SOTA MÍNIMS


Torna 'La Tele', una de les seccions del bloc més normals i alhora més polèmiques. Com que, a part de dedicar-nos a mirar la caixa tonta, fem més coses, fa setmanes que no manteníem aquest espai actualitzat. Això no tornarà a passar. De fet, prometem mantenir-vos al dia de totes les novetats que ens prepara la delirant programació televisiva d'estiu.

L'altre dia mentre vèiem Casal Rock vam passar l'anunci d'un nou programa a la televisió pública d'aquest país. Es tractava de Sota terra, un espai sobre arqueologia i història presentat per Fermí Fernández amb la col·laboració de l'eminència Eudald Carbonell. Tot i que alguns dels elements del còctel ens grinyolaven, en un principi ens vam posar contents. Aquí on ens veieu (pels que no ho puguin fer, som a la platja amb el portàtil i un 'mojito') ens agrada la història, fins i tot algun de nosaltres va anar alguns dies a la Universitat i li van donar un títol.

Doncs bé, dilluns a la nit ens col·locàvem davant de la tele per veure aquest nou invent amb tota la bona fe del món. Va ocórrer el que ens temíem, un senyor que es va fer famós per les seves imitacions d'una cremallera i un dinosaure no és creïble explicant-nos la conquesta de la Vall d'Àger durant l'Edat Mitjana. Probablement l'elecció del to és un dels errors més greus de Sota Terra, de fet, encara no sabem si volen enfocar la història des del punt de vista de l'humor, de l'entreteniment, de la divulgació o si volen fer un reality-concurs protagonitzat per arqueòlegs.

Tot i que la intenció és bona, tot plegat acaba sent molt confús. Per a que us en feu una idea, el programa consisteix en trobar en 72 hores proves que confirmin o refusin una hipòtesi històrica en concret, per a aconseguir-ho tres equips d'arqueòlegs es reparteixen per l'indret d'estudi i intenten arribar a una conclusió partint de línies d'investigació diferents. A tot això li heu de sumar l'explicació d'un context i uns fets històrics i com a resultat tindreu un contingut tant dens com un coulant de xocolata negra. Costa d'empassar, és clar, sobretot per aquells que no estan avesats a la història i molt menys a l'arqueologia. A més, en Fermí Fernández (abans conegut com Fernandes) no ajuda ni molt menys a amenitzar el tema, sinó que més aviat li aporta poc rigor. El més greu de tot, és que ni la voluntat didàctica del Dr. Eudald Carbonell ni la lloable feina de l'equip aconseguia fer creïble aquest estrany format.

Estem convençuts que no és un problema de temàtica. Existeixen precedents de programes d'història en prime-time (sempre cal tenir en compte aquest punt) amb suficient èxit i solvència. Estem pensant en Històries de Catalunya, també de TV3 i dirigit per Enric Calpena, on es feien recreacions de la vida quotidiana del nostre país en diferents èpoques o El favorit presentat per Toni Soler, on el públic havia d'escollir el seu personatge preferit de la història de Catalunya. Fins i tot dins l'àmbit de la ficció trobem propostes efectives com per exemple Temps de silenci o La memòria dels Cargol.

Amb tot això volem dir que els programes de divulgació històrica (o com els vulgueu anomenar) no han de quedar forçosament relegats a canals televisius secundaris. Està demostrat que amb enginy poden superar la franja del prime-time sense massa problemes, només cal una bona idea. A Sota terra li pronostiquem, pel nostre bé mental i pel de la nostra butxaca (us recordem que aquest programa el paguem entre tots) un estiu de vida, a més d'un pas a la posteritat sense pena ni glòria.

3 comentaris:

F.C. ha dit...

No puc estar més d'acord amb aquesta crítica. Una llàstima que desaprofitin un format que podria donar molt de sí amb un presentador que no val per res més que per fer el brètol.

Anònim ha dit...

Sembla que llençant pronòstics no som gaire bons, oi?
Ara, a punt d'acabar la temporada, SOTA TERRA ha estat la revelació de la temporada d'estiu amb bones audiències.

JG ha dit...

Home anònim, que vols que et digui.

Tinc l'informe d'audiències d'ahir a la pantalla de l'ordinador i no pots dir precisament que a les 23 (quan va acabar l'Afers Exteriors)l'audiència de Sota Terra era bona... però a mesura que va avançar el programa els pics d'audiència són a tendència a baixar, no a pujar.

De fet a les 00, quan acaba el programa, no em facis dir-te en quina posició està TV3 a nivell d'auidència perquè tela.

Dit això, aquest article és de la Muntsa i l'hauria de defensar ella que està de vacances. A mi el programa ni fu ni fa.