5 de juny 2010

'NOWHERISTAN'

Tadjikistan, Kirguizistan, Uzbekistan o Turkmenistan són alguns dels noms més curiosos de les antigues repúbliques soviètiques. I tot i que a priori ho pugui semblar, Nowheristan no forma part d'aquest grup de nacions independents, sinó que és el nom de l'exposició d'Igor Eškinja a ADN Galeria. Una mostra on les fotografies i les instal·lacions d'aquest artista croat ens ubiquen a un espai intermedi entre allò existent i allò imaginari.
Fins al 30 de juny podeu visitar la última proposta de Eškinja, que es manté fidel a la seva línia habitual, caracteritzada per un qüestionament constant sobre la recepció de la imatge en el context de l'espai expositiu. Per aquest motiu ha unit el concepte de no-lloc (nowhere, en anglès) al sufix –stan (territori, en àrab), per ubicar l'espectador en un lloc físic, que ocupa un espai geogràfic, però que alhora es troba en un espai immaterial, fruit de la imaginació. Aquest espai real, però inexistent és "Nowheristan".

Aquest espai a mig camí entre el món material i l'esfera conceptual és ideal per entendre l'obra d'Eškinja, en el seu esforç per desacralitzar el concepte d'art que sovint tenim. L'artista treballa a partir d'elements singulars per estudiar les formes que interactuen amb aquests objectes, treballant en la seva superficie i actuant en la seva visió.

A "Nowheristan" presenta un conjunt de fotografies que retraten objectes quotidanis des d'una perspectiva frontal, però que destaquen sobre un fons neutre i una llum blanca i uniforme. Cadascun d'aquests elements es veu contaminat per taques de diferents colors per tal de buscar un efecte visual que ens obrirà els ulls cap a una nova percepció de la fotografia. Però tot i que les obres de Eškinja criden l'atenció per la seva estètica minimalista i anti-espectacular, aquesta aparent senzillesa amaga un contrapunt irònic.

Mentre que la fotografia congela un moment i manté una perspectiva única, les dues instal·lacions de la mostra desmitifiquen i neguen la lògica del punt de vista únic. Només cal moure's per la sala per entendre que la imatge perfecta desapareix.
A "Nowheristan", instal·lacions i fotografies presenten dos vessants d'un mateix fet, ja que Eškinja elabora un doble sistema, de mistificació i desmistificació simultànies, reconciliant l'experiència estètica amb els processos que s'hi produeixen.