30 de juny 2010

LA VUVUZELA: MOLÈSTIA O FENOMEN?


L'esdeveniment internacional d'aquest dies és el mundial de futbol que s'està dispuntant a Sudàfrica, amb el qual també aprofiten per bombardejar-nos en els mitjans de comunicació, sobretot a la tele. I si per una casualitat heu vist un partit o, encara que sigui, un petit resum, segurament haureu notat un estrany soroll de fons com si l'estadi estigués ple d'elefants. Doncs no, són un altre tipus d'animals: gent tocant la vuvuzela. Vols saber què és exactament i fins on ha arribat la febre per aquest "instrument"? T'ho expliquem després de l'hipersalt.

La vuvuzela no és cap altra cosa que la típica trompeta de plàstic que s'ha fet servir tota la vida als estadis de futbol de gairebé tot el món. Però sembla ser que a Sudàfrica i a altres païssos d'aquell continent és molt típic que gairebé tot el públic en porti una i estigui fent-la sonar durant tot el partit. I justament per això, aquest curiós estri ha creat la controvèrsia de què es parla a tot arreu.

Ja es va advertir, abans del començament del mundial de futbol, que aquesta sorollosa trompeta donaria molts problemes. I ja al començar, periodistes, jugadors i entrenadors, així com el mateix public (?¿) es queixaven de les molèsties que suposava haver d'aguantar l'horrible soroll de milers de persones bufant i bufant com si els hi anés la vida.


Aquest home pesava 120 kilos abans de començar a bufar


Però amb tota aquesta polèmica, aquest objecte ha aconseguit més fama que gairebé res en un mundial que està resultant una mica avorrit i sense gaires estrelles. De fet, s'ha parlat més de les ja famoses vuvuzeles que de certs jugadors de fama mundial. I tot això ha trascendit fins al punt que ara ens les trobem fins a la sopa: no només s'han fet aplicacions per a telèfons mòbils com per l'iPhone o per Android, sinó que també existeixen versions web per l'ordinador o fins i tot la pots comprar per internet si la vols tenir a casa teva.

I la febre segueix i segueix creixent al mateix temps que el debat està servit als principals webs d'esports, fins al punt que ja no en podem escapar: Youtube, el portal més important de videos online, té el seu propi botó que surt en alguns vídeos o fins i tot pots "adornar" la teva plana web preferida amb el meravellós so d'una vuvuzela, tal i com hem fet nosaltres amb la nostra pàgina.


Si fins i tot són boniques


També dóna molt tema de conversa el problema que pot esdevenir per a la salut. I és que sembla ser que el so originat per aquestes vuvuzeles està per sobre de la quantitat de decibels que poden provocar pèrdua de l'audició. Per no parlar de la saliva que es llença i que pot fer que es propaguin malalties contagioses. Un invent més que o odiaràs o estimaràs perquè no trobaràs terme mig... I tu què en penses?

Gràcies mestre Huedo.

1 comentari:

Lluís Huedo ha dit...

la vuvuzela a pitchfork…
http://pitchfork.com/features/columns/7825-the-out-door-5/