23 de juny 2010

GOOGLE I L'ÈTICA PROFESSIONAL


Diuen els acudits frikis que en el futur només existiran tres marques: Ikea, Hacendado y Google. Doncs aquesta tercera gran companyia s'haurà de posar les piles si no comencen ràpidament a fer un rentat de la seva imatge que es va veure danyada fa unes setmanes quan els van enxampar in fraganti fent coses poc ètiques. I a més ara, el gegant Apple també s'aprofita de la lletra petita de les seves normatives d'ús que tots els seus clients accepten quan fan servir els seus productes i serveis. Si vols saber més de tot això, t'ho expliquem, com sempre, després de l'hipersalt.

Avui en dia tot va massa ràpid, és a dir, la tecnologia avança tant i tant que quan vols adonar-te ja ha entrat de plè a la teva vida que no saps fins al punt en que no saps si el que fan és ètic o, fins i tot, fins a quin punt és o no legal. La famosa LOPD (Lleí Orgànica de Protecció de Dades) va nèixer a l'estat espanyol fa més de 10 anys per aquest tipus de motius, tot i que encara no existien aquestes amenaces des de la xarxa. Va ser per això que fa uns 3 anys li van afegir el que calia per evitar que es poguessin publicar dades personals a través de qualsevol mitjà de difusió com internet.

Casos recents com els de les lleis de privacitat de dades de Facebook (mireu aquest bon enllaç perquè us serà molt útil per protegir-vos) han reobert els debats de les xarxes socials i el tràfic de dades personals amb fins comercials. Perquè al cap i a la fi tot això serveix pel mateix: Guanyar molts eurus.

I què va passar amb Google? Doncs la noticia va sorgir quan a Alemanya van descobrir que els cotxes encarregats de fer aquestes fotos tan molones que fan que el Street View sigui una realitat no només es dedicaven a recollir instantànies dels llocs per on passaven sinò que també robaven emmagatzemaven les dades que captaven a través dels routers inal·làmbrics amb la connexió "oberta" (és a dir, que no tenien protecció). En primera instància la companyia del buscador va afirmar que no tenien dades personals, però després d'una auditoria per part del país germànic, Google va haver d'admetre que en realitat sí que ho feia, fet que vulnera la llei.


Els cotxes preparats per sortir a caçar


Aquesta notícia va trascendir i es va escampar com la pòlvora per tota Europa i després per la resta del món, fins al punt en que es vol portar a Google als tribunals. En alguns païssos ja han promés que "retornaran" tota aquesta informació que, segons ells, guardaven "per error" (la culpa és sempre del programador). De fet, a molts d'aquests territoris, els cotxes que s'encarreguen de fer les fotografies no poden circular fins que s'aclari bé tot el que ha succeit.

I si això no és suficient mala premsa, Apple surt a escena amb una notícia d'última hora de caire bastant semblant: l'empresa americana podrà tenir localitzats els seus famosos iPhone i iPads mitjançant geolocalització. Tot això, obviament, si l'usuari accepta els nous termes (o sigui, la lletra petita) de privacitat quan adquireixi el nou telèfon que es comença ja a comercialitzar. Segons diuen des de la companyia de la poma mastegada, les dades serviran per millorar els serveis i continguts que Apple ofereix amb geolocalització. És clar...


Serà aquí on el senyor Jobs compta els diners negres?


L'única cosa certa és que els grans perjudicats som sempre els mateixos: nosaltres els consumidors, la Gent Normal. I ara toca dir el que penseu...

1 comentari:

moti_vate ha dit...

La llibertat que visualitzavem quan vam començar en aquest mon del la xarxa, s'està acabant per la avaricia de la majoria de compañies que venen "la nostra" informaciò i privacitat al millor postor...FB, Msn, la marca de la poma, Timofoniques...
Som numeros, lletres, a la fí informaciò, ques el mes valuos en aquest moment.

Amunt Fricoleg¡