5 de maig 2010

SPOTIBOOK? FACEFY? O MONOPOLIS 2.0?

Fricoleg 8 big

El debat està servit a la xarxa una vegada més: dues de les empreses més importants d'internet a dia d'avui, com són Spotify i Facebook, s'han unit per poder-se integrar molt més una dintre de l'altra, però sense trepitjar-se l'espai. Facilitat d'ús? Unió per poder arribar a més gent? O simplement un intent de monopoli? T'expliquem les novetats i la nostra opinió després de l'hipersalt.

Pels (pocs) que encara no sàpiguen què és Spotify els hi direm que és una de les aplicacions d'escriptori que més ha crescut des del seu llançament a finals del 2008, en la que pots escoltar un gairebé inacabable catàleg d'uns 8 milions de cançons de manera directa a través d'internet (streaming online). Tot això amb una gran qualitat d'audio propera a la d'un CD i de manera gratuïta, mitjançant anuncis al·leatoris o pagant una quota mensual per poder evitar aquests talls comercials.

Tot i la seva exitosa fórmula, fa uns mesos corrien els rumors que Spotify començava a perdre força i interès. I és que l'ambiciosa indústria discogràfica no volia ser al·liena a aquest èxit i en volia treure cullerada. És quan es va començar a dir que Warner Music treuria tots els seus artistes (com REM, Green Day, Linkin Park, Ramones o Fletwood Mac, entre molts d'altres), cosa que al final no va fer. S'ha dit que això es va evitar renegociant les clausules dels beneficis que treien les grans discogràfiques, però òbviament no hi ha res oficial de tot això.

Però ara el cop d'efecte ha estat un altre. Facebook, el gran gegant social i més gran fenòmen 2.0 dels últims anys, ha decidit unir forces amb Spotify. Com? Doncs ha integrat dintre de l'aplicació musical la possibilitat de conèixer i compartir tota la teva música amb els teus contactes del Facebook. Si fas el teu perfil públic podràs des de publicar totes les teves llistes de reproducció i poder obtenir subscriptors per fer-les més o menys populars fins a compartir les teves cançons favorites amb qualsevol dels teus amics només arrossegant-la.

Però aquí no acaben les novetats, perquè també pot començar a guanyar terreny als reproductors multimèdia, com ara iTunes o Windows Media Player (entre d'altres), ja que també incorpora un reproductor d'arxius locals (és a dir, els que tens al disc dur o a qualsevol altra memòria portàtil) que també et permetrà compartir amb els teus contactes.

A tot això, com diuen a molts mitjans de comunicació, el poder compartir arxius de manera tan fàcil només arrossegant un arxiu cap a un altre usuari és molt semblant al mecanisme dels programes P2P que denuncia la SGAE. S'haurà de veure com reacciona aquest organisme.

I què guanya Facebook amb tot això? Els seus usuaris tindràn un al·licient més per fer-se un compte i, a més a més, tota aquesta informació quedarà publicada al seu perfil perquè tothom (depèn sempre de les teves opcions de privacitat, clar) pugui veure a quina llista t'has subscrit o quines cançons t'agraden més, entre d'altres coses. La resta de novetats i noves funcionalitats les tens aquí.

Aquesta jugada es pot entendre com un intent de monopolitzar el teu escriptori (fins que sigui tot verd i blau -estranya combinació cromàtica, si més no) i el teu temps ja que qui no consumeix hores mortes "consultant" el Facebook mentre escolta música al Spotify? I tots sabem que els monopolis no són gens bons i sempre acaben malament. A més, sempre hi ha molta gent interessada en què estiguis sempre connectat a aquestes xarxes socials, interessos com podrien ser els del següent vídeo. Però, i tu què en penses?


L'altra cara del Facebook?

4 comentaris:

Anònim ha dit...

doncs jo penso que hauríeu d'ajustar la mida del vídeo perquè es superposa a la columna central de color gris...

Anònim ha dit...

doncs pel que fa a mi, sort que no tinc facebook, perquè el vídeo fa cagar.

paraula de comprovació: masifics

Christian ha dit...

Modificat el video, gràcies! :)

Anònim ha dit...

si vinga... i que més?
si tens coses a amagar es el teu problema si les publiques. si fas un bon us del facebook no te cap problema mes enllà de les hores que et pugui fer perdre...