17 de maig 2010

Principis dels 90: la bomba de RATM


Rage Against The Machine
Rage Against The Machine
Any: 1992
Discogràfica: Epic


Una bomba ideològica enmig del moviment grunge. Així és pot definir la irrupció de Rage Against The Machine l'any 1992, un grup que portava més enllà la barreja entre ideologia política i música, i que a més a més es desmarcava del so de moda a l'època. Rap barrejat amb un so molt proper al metal, aquesta proposta aparentment incongruent va rebentar les llistes de vendes... fins aquest passat Nadal. Si voleu saber com el primer senzill d'aquest àlbum va tornar al número 1 de les llistes britàniques, cliqueu a llegir més.

Tom i Zack, Zack i Tom, una barreja explosiva
La càrrega política de les lletres de Zack de la Rocha es de les més altes que s'han vist a les darreres dues dècades (i a la història de la música). Tenim des d'una lliçó d'història a 'Wake Up' fins a 'Killing in the name of' que ja ho deixa tot dit al seu títol. Darrera les lletres de Zack de la Rocha s'amaga l'altra potent arma del grup, la guitarra de Tom Morello. Segons diu la llegenda, Morello volia ser DJ, però no tenia pasta com per comprar-se l'equip, així que va aprendre a fer els sons de DJ amb la guitarra, com el seu popular scratching. La veritat és que Morello és dels millors guitarristes actuals, amb un estil únic i inimitable que el porta des del hard-metal fins al funk o, com passa al sisè tall del LP, 'Know Yor Enemy', a enllaçar fins a quatre solos de guitarra dels pals més diferents. Entre ells dos donen consistència a un àlbum de debut poques vegades igualat, ple de cançons que han passat a ser himnes. Des de la inicial 'Bombtrack', passant pel mur de bateria que crea Brad Wilk a 'Bullet In The Head' o la ideològica 'Wake Up', un disc rodó com pocs.

Possible retorn i nou número 1
Des del seu debut l'any 1992, fins a la seva dissolució, RATM va treure tres àlbums d'estudi, tots ells en la línia del primer, sobretot amb la càrrega ideològica. Ells van ser els pioners d'aquest estil que a finals de dècada van emular altres grups més comercials com Limp Bizkit o Linkin Park. Durant molt de temps s'ha especulat amb el seu retorn, i fins hi tot van fer l'any 2008 una petita gira. Poc més s'ha donat a conèixer sobre aquest reagrupament, però de moment estan al cartell del Rock In Rio que es fa aquest any a Madrid. Com a anècdota, van arribar al número 1 de les llistes britàniques aquest darrera Nadal, però com? Doncs gràcies al Facebook. El guanyador del programa X-Factor, Joe McElderry, va fer unes declaracions que no tenia ni idea de qui era RATM, cosa que va ofendre als membres del grup, i van decidir tornar a llençar el seu primer single, 'Killing In The Name Of' i crear un compte al Facebook per intentar treure-li el número 1 a les llistes de singles britàniques. El resultat: 502.672 còpies venudes pels nois de Rage Against the Machine, davant les 450.838 de McElderry, que es va convertir en el primer guanyador del programa en no arribar a número 1 de les llistes de singles. De fet, entre altres que van patir les conseqüències del cabreig de Zack, Morello i companyia hi havia Paul McCartney, que també va veure com un single amb quasi 18 anys superava el seu nou llançament. Veure per creure.

1 comentari:

Josep ha dit...

RATM, paraules majors!

I com a tot bon mite, van plegar quan estaven triomfant