31 de maig 2010

Mitjans dels 60's: cercant la generacióThe Who
My Generation
Any: 1965
Discogràfica: Brunswick

Quadrophenia. Aquest seria per molts el disc clau dels The Who. A Belles Glòries no hi entrarem, ens quedem amb My Generation, el debut de la banda londinenca. I és que aquí es concentren moltíssims dels hits que van situar a la banda de Pete Townshend com una de les estrelles de la història de la música. Des de 'My Generation' fins a 'The Kids Are Alright', aquest àlbum està replet de cançons que han acabat sent himnes. Engeguem el nostre Delorean per viatjar fins a 1965 i veure el moviment mod.


De veritat que és mod?
L'estètica ho és, no es pot negar, però la barreja d'estils musicals que s'hi poden trobar fa que ens pensem si realment estem davant del típic grup mod. En realitat My Generation és molt més gran. Tenim des del típic R&B britànic de l'època -'I Don't Mind'- fins a composicions que ens avisen que a la següent dècada arribarà un moviment anomenat punk -es podria citar a l'eterna 'My Generation'- o melodies power-pop realment delicioses -aquí aniria 'The Kids Are Alright'-. La clau de l'èxit d'aquest àlbum dels The Who s'ha de buscar darrera la taula de so. Després d'un single que no va funcionar -'I'm The Face'-, Townshend es va posar en contacte amb el productor dels Kinks, Shel Talmy, per tal que portés la direcció del disc. El resultat va ser impecable. A més de les composicions de Townshend, el disc té un parell de versions de James Brown, la ja mencionada 'I Don't Mind' i 'Please, Please, Please', una cosa que era molt freqüent a l'època, i sinó al disc dels Orange Bicycle em remeto.

I després...
Una època força moguda, amb àlbums irregulars i un petit gran incident amb un cotxe dins d'una piscina. No va ser fins 1969 que van rependre el seu ple potencial amb l'òpera rock Tommy, on s'explica la complexa vida d'aquest personatge, i sobretot va ser Quadrophenia que els va rellançar definitivament fins als clàssics que són avui en dia. Els The Who continuen tocant a dia d'avui, la darrera prova la tenim a la darrera Superbowl, on van ser un dels grups convidats a tocar durant la mitja part. Tot i la mort de dos dels components originals (Keith Moon i John Entwistle), esperem una nova gira per poder veure'ls.