19 de maig 2010

EL RETORN DE POLAROID?

Fricoleg 10 big

No ens enganyem, totes les coses antigues tornen a estar de moda en un procés cíclic que marquen sempre les tendències. Però en la fotografia hi actuen altres factors: el romanticisme, la inevitable comparació entre analògic i digital i un estàndard que sembla ser que no passa mai de moda, com és la fotografia instantània de Polaroid. I sembla ser que aquesta última marca torna, quan tothom pensava que havia mort degut a la crisi del sector analògic. Si vols saber com torna, t'ho expliquem després de l'hipersalt.

Per a qui encara no sàpiga (sacrílegs!) què és Polaroid i què significa dintre del món de la fotografia, l'hi resumirem breument: van ser com un pas previ a la fotografia digital, ja que van inventar un dels primers sistemes de fotografia analògica instantània, creada a meitat del segle XX. I després de prop de 60 anys treballant amb aquesta tecnologia, van deixar de fabricar càmeres (al 2007) i pel·lícules (2008) fa relativament poc, amb el que semblava que era el fi d'una època i d'aquest tipus de producte.

Però com sabem que les modes són cícliques i que la fotografia analògica torna a agafar pes i importància (marques històriques com Lomo, Minox o Leica), la reacció no va trigar en aparèixer. Després de l'anunci al febrer de 2008 que Polaroid deixava de fabricar pel·lícules instantànies per les seves milions de càmeres existents al mercat, i que encara es venen com xurros per les diferents pàgines de compra-venta, un ex-treballador de Polaroid juntament amb el que fos director de la Societat Lomogràfica Internacional van comprar les restes de la maquinària de l'antiga fàbrica Polaroid i la van portar a Holanda per intentar tornar a fabricar la ja més que famosa pel·lícula.

Fer això no era trivial, sinò més aviat un "projecte impossible" ja que el compost químic que es feia servir en l'elaboració del film ja no es fabricava. És per aquest motiu que la companyia va acabar agafant aquest nom de Impossible Project i s'ha trigat gairebé dos anys en aconseguir-ho. Però finalment, i amb la gran ajuda de la marca Ilford, fa poc menys de dos mesos es van tornar a llençar al mercat les desitjades i compatibles pel·lícules PX100 i PX600.

I per rematar tot això, els reductes de Polaroid com a companyia, gràcies a la infraestructura del gegant japonés Fuji i a les seves càmeres Instax (que van sorgir arran de la moda que van provocar les càmeres instantànies) com a base de partida, s'han començat a comercialitzar una versió tunning d'una Instax, però amb la marca Polaroid. Òbviament no fan servir les pel·lícules antigues d'aquesta marca, sinó les que ja tenia i encara fabrica Fuji. Un negoci rodó treient el màxim partit a una marca històrica.

Fricoleg 10 almig
La "nova" imatge de Polaroid


Com a curiositat i per acabar, direm que una de les més grans dives dels nostres temps i font d'inspiració d'una gran part de l'equip, la cantant polifacètica Lady Gaga és la nova directora creativa del que queda de la companyia "fusionada" amb Fuji. Bona estratègia de màrketing per tornar a ser un referent dins del món de la fotografia.

Fricoleg 10 almig2
Musa!


2 comentaris:

Lluís Huedo ha dit...

A Barcelona hi ha una botiga al Raval que domina vastant el cotarro: http://www.souvenirofchandal.com/

e. ha dit...

quina bona notícia!
hauré de passar-me també per la botiga del Raval, que vull tornar a fer servir la meva càmera :)