22 de maig 2010

D'ESTAR PER CASA

Des de temps ancestrals, l'àmbit domèstic s'ha entès com un espai tancat, privat, de recolliment i protecció, un lloc on l'ésser humà s'hi sent segur enfront de qualsevol adversitat o perill. Però, a dia d'avui, continua sent aquesta la concepció que tenim del que és la llar? Aquest és el punt de partida de "Domèstic", una mostra molt "d'estar per casa", que es pot veure a l'Espai Cultural Caja Madrid fins al 27 de juny.

L'exposició, organitzada per la fundació Photographic Social Vision, recull més de 300 fotografies realitzades per 80 autors nacionals i internacionals, totes elles amb la llar com a tema central. I és que l'objectiu és convidar a l'espectador a reflexionar sobre l'àmbit domèstic com un espai crucial pel desenvolupament de la societat contemporània. Alhora, incita al visitant a analitzar-se a un mateix en el marc de casa seva, que és l'espai on construïm la nostra identitat.

Gràcies a l'itinerari traçat, els visitants poden deliberar sobre les diferents concepcions que pot adoptar l'àmbit domèstic a partir de dos espais ben diferenciats. El primer, anomenat "Cada casa és un món", contempla la llar com un lloc de reclusió i privacitat, però també d'interacció i negociació amb les persones que la comparteixen. En canvi, el segon espai, "La casa al món i el món a la casa", planteja l'àmbit domèstic com un lloc obert, en el qual conflueixen la indústria de la decoració, la televisió i les noves tecnologies. Així doncs, es mostra la llar actual com un espai en xarxa i globalitzat.

Les imatges que s'hi mostren són fruit d'una investigació que ha reunit antropòlegs, psicòlegs, sociòlegs i historiadors amb la voluntat de qüestionar l'àmbit domèstic: un espai complex, problemàtic i en plena transformació i que, potser per ser tan privat i quotidiani, no ha rebut una autoreflexió per part de la societat occidental. Així doncs, les comissàries de l'exposició, Sílvia Omedes i Arianna Rinaldo, van seleccionar les instantànies a partir d'una convocatoria internacional, que, en certa manera, encara avui continua oberta.

Si voleu participar en aquesta reflexió col·lectiva, Domestic Social Vision ha creat un espai a Flickr on podreu penjar les vostres propostes. D'aquesta manera, totes les fotografies aportades seran part del material expositiu de la mostra i s'integraran en un mosaic col·lectiu que formarà part de l'exposició.

A més, "Domèstic" també compta amb audiovisuals i instal·lacións, així com amb tot un programa d'activitats paral·leles, com ara sessions de cinema i taules rodones.