17 d’abr. 2010

RECUPERAR LA INFÀNCIA

La Mariama Sanda té 14 anys i treballa com a assistenta domèstica deu hores al dia a Niamey (Níger) per tal de tirar endavant la seva família, nombrosa, de nou germans. El clic de la càmera d'Isabel Muñoz immortalitza la seva expressió, trista i cansada, però amb guspires als ulls. A milers de quilòmetres d'allà, quatre nens en banyador es deixen retratar al bell mig d'un paisatge de pel·lícula, a Puerto Galera (Filipines), un paradís natural on ara poden tornar a jugar i a ser nens, un cop han estat rescatats de situacions d'explotació sexual.
Aquestes són només dues de les històries que s'amaguen darrere les 40 fotografies de gran format, audiovisuals i textos que documenten les realitats de molts nens i nenes d'arreu del món i que podreu veure al CaixaForum. I és que la prestigiosa fotògrafa Isabel Muñoz (Medalla d'Or al Mèrit en Belles Arts 2009, Premi PhotoEspaña 2009 i World Press Photo 2000 i 2005) ha reunit les realitats vitals de les noves generacions de 20 països d'Europa, Àfrica, Àsia i Amèrica.

El resultat és "Infància. Fotografies d'Isabel Muñoz", una mostra que commemora el 20è aniversari de la Convenció sobre els Drets de l'Infant i que organitzen conjuntament UNICEF i l'Obra Social "la Caixa", amb la col·laboració de l'Agència Espanyola de Cooperació per al Desenvolupament (AECID).

A partir dels casos particulars d'una quarantena d'infants, Muñoz ofereix una panoràmica global de la situació dels més petits a l'actualitat i ho fa partint del retrat com a mitjà per acostar-se a les diferents cultures i, alhora, per denunciar situacions injustes.

I és que en el nostre món tan avançat i modern, un 20% dels nens viu en situació de pobresa i no ens cal anar als països del mal anomenat Tercer Món per constatar aquesta situació, ja que a l'Estat espanyol un 24% dels menors són pobres. A més, prop de 24.000 menors de 5 anys moren al dia a tot el món per causes que, en la seva majoria, es podrien haver evitat i més de 1.000 milions de nens viuen en territoris afectats per conflictos armats.

L'exposició del CaixaForum, que podreu veure fins al 29 d'agost, és senzilla, clara i explícita. Un regal per la vista i la ment.