29 d’abr. 2010

PRIMER 7" D'ATLETA I GRATUÏT


Aquell dia de Primavera a la sala Apolo a molts ens va agafar per sorpresa, 12Twelve se separaven. Barcelona estava de dol. Però això ja és aigua passada. Sempre ens quedarà el record dels seus directes, els primers apocalíptics i els math jazzeros finals, i els discs. Ara, però, en Jaume L. Pantaleón i en José Roselló, guitarrista i baterista de 12Twelve respectivament, tenen un nou projecte. Són ells dos tot sols i s'anomenen Atleta. Aloud ja ha posat al seu web la descàrrega gratuïta del primer 7" d'Atleta.

Es dirà Fariseos 7" i el treurà Aloud en format físic en breu. Ja en un post recent ho anunciàvem i des d'aquest dimarts, es podia escoltar un dels dos temes que hi ha a el 7" a la ràdio de la discogràfica. Ara ja tenim les dues cançons de Fariseos per descarregar gratuïtament (com acostuma a fer la gent d'Aloud) des d'aquí.

Per començar, a Atleta no hi ha rastre de jazz, un aire, si voleu, així d'un mode subjectiu, a la bateria, però jo no en diria jazz. A el que més recorda aquesta cançó, "Fariseos", és al el primer disc de 12Twelve. Els mateixos ritmes ensopegats que sembla que no acaben la volta, les mateixes encallades que sembla que no acaben d'arrencar, els puges i baixes post rockers, etc. Però, en canvi, aquí el que hi trobem són capes i capes. Cortines i cortines d'harmonies constructives i destructives que dinamitzen la cançó donant-li dimensions. Bé, pels que hem vist el directe, això de les capes és més que evident, la pedalera que es gasta en Jaume és digna d'estudi.

A Atleta hi podem trobar, per aquesta cançó, el possible recorregut que podria haver fet 12Twelve si no s'hagués apropat al jazz. Si hagués tirat cap al barroquisme sonor en búsqueda de l'arritmia i la dissonància, en recerca del soroll produït per la languidesa i la reververació i no cap a la ritmicitat del jazz.


Videoclip oficial de Fariseos

"Fariseos" és una provocació a haver d'esperar uns mesos per escoltar un disc sencer. L'altra cançó que acompanya a aquesta, "Cronómetro Líquido" (que si us fixeu, el nom sembla que ja parli de la languidesa en contra de la ritmicitat del metrònom), també té una durada de més de 6 minuts.

Es basa en el repetició fins a atrapar-se en sí mateixa com un espiral psicodèlic que se t'emporta. Segueix sonant-me al primers 12Twelve amb capes i capes. La bateria sí és mes jazz que a "Fariseos", sembla anar per un camí mentre la guitarra en segueix un altre, però es troben en la conjunció dels plans a l'espiral fins arribar a un semi drone minimalista i repetitiu que es va apagant i mor.

Fariseos 7" serà una edició limitada de 300 còpies en vinil blanc que ja es poden reservar al web d'Aloud o adquir als seus concerts, com el que faran juntament amb Two Dead Cats i Toundra al Showcase del segell al Primavera Sound d'enguany.


1 comentari:

Christian ha dit...

Genial noticia. 12Twelve m'encanten... i Pantaleon també sonava molt i molt bé...

a veure què tal Atleta